Zapiekanka |
Autor |
Wiadomość |
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 7:21 pm Zapiekanka
|
|
|
Czy ktoś ma może jakiś fajny przepis na zapiekanki różnego rodzaju?? |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 7:58 pm
|
|
|
Ja najczęściej robię zapiekanki ziemniaczane + resztki z lodówki. Ziemniaki podgotować, pokroić w plastry, wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne, na to cebulka, pieczarki, jakaś wędlinka, mielone mięsko, papryka itp. co masz. Na to można wyłożyć drugą wartwę ziemniaków, znowu dodatki, ziemniaki - i tak w kółko - zależnie jak dużą masz formę albo na ile osób robisz.
I to wszytko zalewam sosikiem ze śmietany i rozbełtanego jajka i posypuję startym żółtym serem.
Robię też podobnie, ale z makaronem.
Uwielbiam zapiekanki |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:11 pm
|
|
|
Dzięki zrobie napewno podziele się smakiem |
|
|
|
|
Edi
Wiek: 40 Dołączyła: 24 Cze 2005 Posty: 430 Skąd: sprzed komputera
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 10:21 pm
|
|
|
Bardzo apetyczny przepis Kryszka, też musze spróbować |
_________________ Ja chce powtórki z 23 września 2006 !
|
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:05 pm
|
|
|
Kryszka a ile tą zapiekanke należy trzymać w piecu? |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:31 pm
|
|
|
Różnie, zależnie od składników i ich przetworzenia. Jeśli wszystko surowe to nawet godzinę, jeśli wcześniej lekko przygotowane to około 30-40 minut. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:47 pm
|
|
|
Właśnie ją robie jak już się zrobi podziele się efektem, strasznie dużo pracy przy niej jest za dużo krojenia a najgorsze ścieranie sera. Trafiło mi się jajko bliźniacze |
|
|
|
|
Calinka
Wiek: 43 Dołączyła: 21 Lip 2005 Posty: 190 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 1:51 pm
|
|
|
E tam, dojdziesz do wprawy . Zapiekanka to jedna z najszybszych potraw.
Smacznego
(ja dzisiaj robie barszczyk czerwony) |
_________________
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 2:05 pm
|
|
|
No a My na razie nie wypróbujemy przepisu, choć wygląda baaardzo smakowicie, bo na razie postanowiliśmy troszeczke przystopować ze smakołykami (i tak jutro zjemy co nieco ), ale jak będzie jakaś okazja to na pewno zrobię taką pychotkę
A mój przepis na zapiekanke jest taki, że: na dno formy wysmarowane masłem lub margaryną kładziemy warstwę sera, na to pokrojone na pół paróweczki, polewamy to ketchupem i posypujemy ziołami do smaku (ja używam oregano, bazylii, tymianku, przyprawy do grila i chili), kładziemy drugą warstwę sera a na nią pokrojonego w plastry pomidorka i znów posypujemy ziołami, na to trzecia warstwa sera i chlebek tostowy posmarowany masełkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy dopóki serek sie nie rozpuścia, a zapiekaneczka nie zacznie wyglądać smakowicie
Niestety nie moge Wam podac temperatury, bo w domku mam rozwalony termometr w piekarniku
Też pychotka |
_________________
|
|
|
|
|
Agatka_P
Wiek: 41 Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 2:08 pm
|
|
|
Następnym razem wypróbuje twoja
[ Dodano: 27-10-2005 ]
Pięknie pachnie
[ Dodano: 27-10-2005 ]
Strasznie duzo wody w tej zapiekance pewnie przez pomidory ale smakuje super |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 8:14 pm
|
|
|
E tam, wodą się nie przejmuj. Musi być żeby te rzeczy trochę się poddusiły. Zresztą ja np. wolę misz-masz na talerzu, niż idealnie szytwną i suchą zapiekankę. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
magda81
Wiek: 43 Dołączyła: 09 Paź 2005 Posty: 221 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 9:00 pm
|
|
|
ja tez mam przepis:)na dno naczynia, czy kastroli wykladamy ugotowany makaron ,dobrze smakuje malma-ksztalt do wyboru:)ale lepiej cos wiekszego , na to ukladamy miesko mielone z przesmazona cebulka i pieczarkami, wszystko zalewany jedna porcja sosu-"cztery sera swiata z brokulami"-winiary, na to ukladamy pokrojona papryczke i znow polewamy "czterema serami":)na wszystko ukladamy dosc duza ilosc startego zoltego sera, posypujemy oregano, czosnkiem, czy tym co kto lubi:), z serem mozna zrobic przekladanca , czyli co warstwa ser, ja preferuje posypac na wierzch:)piec az serek sie ladnie wtopi w calosc, i az zmieknie papryczka:) smacznego!:) |
_________________ jeszcze tylko..
just married
Pozdrawiam Cię cieplutko Gość |
|
|
|
|
strawberrytea
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lip 2005 Posty: 667 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 5:05 pm
|
|
|
my często robimy zapiekankę z ziemniaków-tak jak podała Kryszka - ziemniaki +wszystko co jest w lodówce
Natomiast raz z mamą zrobiłyśmy coś nieco dziwnego na co wszyscy mówimy że to są
szybkie pierogi po rusku
Składniki
- ugotowany makaron
- ugotowane i roztłuczone ziemniaki
- biały, pokruszony ser
- boczek/skwarki-co kto woli
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
wszystko razem mieszamy i zapiekamy w piekarniku lub prodiżu
Wyszło naprawdę fajne Trzeba kiedyś powtórzyć
[ Dodano: Pią Mar 31, 2006 4:04 pm ]
No to kolejna zapiekanka
Tym razem makaron ze szpinakiem
Szybciutki danie no i dla tych co lubią szpinak
Podsmażyłam w ganku na oleju szybko kilka drobno pokrojonych plasterków boczku, przelałam to z olejem do miseczki , w tym garnku ugotowałam makaron taki do spagetti (w garnku zostały resztki oleju-tym lepiej dla makaronu)
W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym na fajerce obok dusił się szpinak. Jak się rozmroził już to dodałam do niego sól, piepprz, jajko, serek topiony (pieczarkowy) i trochę żółtego sera no i oczywiście czosnek bo szinak bez czosnku to nie to
Jak sie ugotował makaron odcedziłam go, przelałam zimna wodą i "wsypałam" wszystko do naczynia ze szpinakiem, dodałam przesmażony boczek, wymieszałam wszystko, wylałam na to kubek śmietany wymieszany z jajkiem i do piekarnika na 40 min Można tego w ogóle nie piec, tylko jeść gotowane (wtedy bez surowego jajka na koniec)
Danie naprawdę błyskawiczne i pyszne |
_________________ W naszej zielonej kuchni |
|
|
|
|
krs
Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 5 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 12:00 am
|
|
|
Drogie Panie czytajac te posty o zapiekankach az slina mi cieknie Jest to moja ulubiona sprawa
Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie
Jeden z moich znajomych serwuje swoim gosciom zapiekany makaraon nie wbyloby w tym nic nadzwyczajnego ale makaron gotuje w piekarniku ! w jakims bulionie pomidorowym a wczesniej faszeruje go przygotowanym zamarynowanym posiekanym mieskiem (taki grubymakaron do nabijania) na calosc wrzuca jeszcze serek... mistrzostwo ale nie chce zdradzic przepisu na ten "pomidorowy bulion" |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 12:03 am
|
|
|
krs napisał/a: | Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie |
A to jest zapiekanka? Ja tak robię z każdym makaronem, który mi zostanie z obiadu, tyle że na patelni. Pychota! |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:41 am
|
|
|
Oj temat jak dla mnie na czasie
Wczoraj na kolację jadłam pysznościową zapiekaneczkę
makaron
cebulka pokrojona w kosteczkę
resztki boczku pokrojone w kostkę
ser żółty (tarty)
ser topion (rozsmarowany)
pieprz do smaku
chyba to wszystko. Oczywiście wszystknie te składniki przełożone i zapiekane...
Uwielbiam również zapiekankę z ziemniaków pokrojonych w plastry z kiełbasą w plasterkach i z cebulką...mniam |
_________________
|
|
|
|
|
julia
Dołączyła: 22 Mar 2006 Posty: 119 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 1:07 am
|
|
|
To ja też dorzucę swój prościutki przepis (a dokładniej mężusia): plastry grubej kiełbasy i trochę posiekanej cebulki, kładziemy na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażamy (kiełbaskę z jednej str.) cebulkę mieszamy,(można cebulkę położyć na kiełbasie i podpiekac razem) następnie cebulkę nakładamy na kiełbasę, zdejmujemy patelnię z ognia, kiełbasę z cebulką przykrywamy plastrem żółtego sera, a patelnię pokrywką. Pod przykryciem trzymamy kilka min. do rozpuszczenia sera ok. 3-5 min, polewamy ketchupem i na kanapkę. Smacznego. |
_________________
|
|
|
|
|
krs
Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 5 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:14 am
|
|
|
kryszka napisał/a: | krs napisał/a: | Uwielbiam zapiekanke po warszawsku, klasycznie makaron spaghetti do tego wbite dwa jajeczka, podsmazona kielbaska i cebulka, nic wykwintnego ale ja to poprostu lubie |
A to jest zapiekanka? Ja tak robię z każdym makaronem, który mi zostanie z obiadu, tyle że na patelni. Pychota! |
zadałaś mi cięzkie pytanie Zawse sądziłem że jest to zapiekanka (moja mamusia zawsze tak mówiła) wydaje się, że jeśli się zapieka to raczej jest to zapiekanka niemniej należałoby wysłac maila do Makłowicza |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 10:35 am
|
|
|
Jeśli się zapieka, to pewnie, że zapiekanka. Myślałam, że wymyśliłam sobie super danie, a tu proszę - to już istnieje i nawet ma nazwę. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Magdzik [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 11:29 am
|
|
|
Dziewczyny ale smakowicie brzmią te przepisy Jak macie jeszcze jakieś przepisy to podzielcie się ja jak coś znajdę to też podam na forum.Mój narzeczony niedługo wraca z pracy za granicą i chciałam mu zrobić przepyszną zapiekankę bo on uwielbia takie jedzonko |
|
|
|
|
doni_iza
Wiek: 42 Dołączyła: 29 Paź 2007 Posty: 1974 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 12:14 pm
|
|
|
Zgłodniałam na maksa czytając te wszystkie przepisy |
_________________
|
|
|
|
|
|