GRILL...i dodatki |
Autor |
Wiadomość |
Saraa
Dołączyła: 05 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 12:18 pm GRILL...i dodatki
|
|
|
Dziewczyny, dostaliśmy dziś zaproszenie na grilla i stąd moje pytanie :
Co oprócz tradycyjnej kiełbasy mogę wziąć ?
Myślałam też o jakiejś sałatce, ale nic oprócz tej z pomidorem, ogórkiem i fetą nie przychodzi mi do głowy..
Jak tu zabłysnąć ? |
_________________ Coraz bliżej... |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 12:37 pm
|
|
|
my bardzo lubimy kurczaka z grilla, szaszłyki a na deser polecam grillowane banany - wystarczy przekroić wzdłuż na pół i na kilka minut położyć na ruszt |
_________________ |
|
|
|
|
ppola
Birdwoman
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Wrz 2008 Posty: 2189 Skąd: Kanzas
|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 12:52 pm
|
|
|
Ja zawsze robie pstraga z grilla ( polecam pstrągi z biedronki bo sa tanie i świeże ) karkówkę i do tego sos tzatziki, |
_________________
Obudź się Gość |
|
|
|
|
monika_zyga
Wiek: 37 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 401 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 2:13 pm
|
|
|
Nam ostatnio przypasowały piersi z kurczaka, biorę takie grube nie przekrojone nacieram mocno przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) zalewam jogurtem naturalnym i najlepiej jak dzień lub dwa poleżą w szczelnym pojemniku, wtedy mięso nie będzie suche |
_________________ Zapraszam na mojego bloga o rozszerzaniu diety, BLW i nie tylko!
GuGuGa |
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:06 pm
|
|
|
monika_zyga napisał/a: | zalewam jogurtem naturalnym i najlepiej jak dzień lub dwa poleżą w szczelnym pojemniku, wtedy mięso nie będzie suche |
Wystarczy noc lub kilka godzin co najmniej 3-4, od dawna takie robię i nigdy nie były suche |
_________________ http://www.biurotassa.pl
|
|
|
|
|
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:46 pm
|
|
|
Ja robię pastę serowo-czosnkową do pieczywka. |
_________________
|
|
|
|
|
gohnia
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Paź 2008 Posty: 335 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:56 pm
|
|
|
Moją ulubioną sałatką do grilla jest: ugotowany i wystudzony ryż+ posiekany czosnek+ kukurydza konserwowa+ majonez |
_________________ |
|
|
|
|
mimeczka
Wiek: 38 Dołączyła: 19 Wrz 2010 Posty: 817 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 9:29 pm
|
|
|
Ja polecam ananasa pokrojonego w plastry i obtoczonego w cukrze trzcinowym, pare min na ruszcie z dwóch stron i niebo w gębie. A wcześniej oczywiście karczek, kurczak no i dużo sałatek - może kapusta z marchewką, albo sama kapusta z sosem z jogutru z koperkiem i przyprawami. |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 9:46 pm
|
|
|
polecam:
-kurczaka nadzianego na patyczki, zamarynowanego w cytrynie i mięcie - pyszny, świeży smak i bardzo delikatne mięso dzięki marynacie cytrynowej
-pianki marshmallows - lekko przypieczone są boskie i świetnie sie ciągną
-cukinie |
|
|
|
|
Saraa
Dołączyła: 05 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 10:33 am
|
|
|
dziękuję bardzo. O większości w/w potrawek nie miałam pojęcia i nigdy nie słyszałam
Na pewno wykorzystam.
W ostatniej chwili wzięłam na tego grilla
skrzydełka z kurczaka
i sałatkę : pomidor, ogórek, gotowany kalafior i brokuł, starty żólty ser i sos czosnkowy. Taki mój wymysł, ale nawet niezły |
_________________ Coraz bliżej... |
|
|
|
|
evelinka
Wiek: 37 Dołączyła: 06 Lut 2008 Posty: 554 Skąd: ja to mogę wiedzieć?
|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 4:58 pm
|
|
|
Wyciągam temat, bo szukam inspiracji na urodzinowego grilla. Na pewno wykorzystam standardowe pomysły, czyli pstrąg, karczek, piersi z kurczaka. Ale może macie jakieś fajne propozycje przygotowania. Ogólnie jestem otwarta na nowe i ciekawe smaki.
Zainteresował mnie ten kurczak w marynacie miętowo-cytrynowej. Mogę prosić o więcej konkretów?
I jeszcze poproszę przepis na ta pastę serowo-czosnkową. |
|
|
|
|
caixa
Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 1076 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 5:23 pm
|
|
|
Ostatnio jadłam banany z nutellą. Rewelacyjny deser. Najlepsze jest to, że można je wrzucić w skórce i każdy na talerzu sobie sam je otwiera i dodaje nutelli ile chce.
W wersji pracowitej banany obieramy, nakładamy nutellę i zawijamy w folię aluminiową.
Pyszne!
Na grilla można zrobić też mięso mielone na patyczkach od szaszłyków. Doprawić np przyprawą do gyrosa. Albo z dużą ilością czosnku.
Obowiązkowo duża ilość sałatek i ziemniaki zapiekane z rozmarynem. |
|
|
|
|
Agguniaa
Wiek: 38 Dołączyła: 06 Lip 2008 Posty: 714 Skąd: Bełchatów i o-lica
|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 5:34 pm
|
|
|
Polecam zapiekanki z grilla:)
chlebek posmarowany masłem, z żółtym serem i dowolnymi przyprawami:) oczywiście przygrzany na grillu:) |
_________________
6 czerwiec 2009
Pozdrawiam
Aga |
Ostatnio zmieniony przez Agguniaa Sro Sie 01, 2012 5:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Deco-Strefa
Firma
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 180 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 6:07 pm
|
|
|
ostatnio miałam okazję gościć rodzinkę na imieninowym przyjęciu plenerowym.
Manu chyba dość rozbudowane, ale chodziło o to, aby każdy znalazł coś dla siebie.
Było więc tak:
- pikantne pałki (i uda) z kurczaka
- karkówka w marynacie jogurtowej
- frykadelki nadziewane ogórkiem konserwowym
- drobiowe kieszonki z twarożkiem z ziołami
- szaszłyczki krewetkowe z sosem kaparowym
- letni bigosik z młodej kapusty
- sałatka gyrosowa
- sałatka z marynowanego kalafiora
- surówka a'la żydowska (z białej kapusty)
- sos tzatziki
- sos pikantny (z pasty PATAK'S)
- muffinki czekoladowe
- placek z jabłkami
- a'la kopiec kreta (bo w wersji płaskiej)
- szarlotka
- masełko czosnkowe do pieczywa (najczęściej smarujemy chlebek, który ląduje na grillu)
- oczywiście napoje, ketchupy, musztardy...
Było fajnie, ale i sporo pracy. |
|
|
|
|
evelinka
Wiek: 37 Dołączyła: 06 Lut 2008 Posty: 554 Skąd: ja to mogę wiedzieć?
|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 7:00 pm
|
|
|
Deco-Strefa napisał/a: |
- karkówka w marynacie jogurtowej
- frykadelki nadziewane ogórkiem konserwowym
| czy mogę prosić o więcej szczegółów? |
|
|
|
|
Deco-Strefa
Firma
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 180 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 8:30 pm
|
|
|
czy mogę prosić o więcej szczegółów?[/quote] No pewnie
KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE JOGURTOWEJ
wg książki Co smakuje latem
składniki:
1 kg karkówki
duży jogurt naturalny
3-4 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć ze szczyptą soli.
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Kotlety rozbić, doprawić czosnkiem, curry, sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową.
Mięso ułożyć w naczyniu, zalać jogurtem, tak aby było przykryte, Wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Przed grillowaniem kotlety otrząsnąć nieco z marynaty.
* dla ułatwienia, ja tylko kotlety doprawiłam solą i pieprzem, a pozostałe składniki (czosnek, cytryna, skórka z cytryny, curry) wymieszałam z jogurtem.
A na mielone znajdziesz przepis tutaj:
http://www.mojegotowanie....kotlety_mielone |
|
|
|
|
evelinka
Wiek: 37 Dołączyła: 06 Lut 2008 Posty: 554 Skąd: ja to mogę wiedzieć?
|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 9:20 pm
|
|
|
Dziękuję bardzo, na pewno skorzystam |
|
|
|
|
Saraa
Dołączyła: 05 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 4:18 pm
|
|
|
mmm ale mi znów apetytu narobiłyście tym grillem
przepisy rewelacja ! |
_________________ Coraz bliżej... |
|
|
|
|
Deco-Strefa
Firma
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 180 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 11:36 am
|
|
|
My po kolejnym spotkaniu grillowym - tym razem z okazji 90. urodzin babci.
Tym razem manu trochę skromniejsze niż ostatnio (bo mniej gości było)
- karkówka "po mistrzowsku" (miała być inna, ale pomyliłam marynaty)
- szaszłyki drobiowe z suszona śliwka i boczkiem
- zwykłe filety z piersi kurczaka (dla najmłodszego w rodzinie)
- kieszonki schabowe z mozzarella i suszonymi pomidorami
- grillowane faszerowane pomidory
- grillowany ser
- sałatka gyrosowa
- kiszone ogóraski własnej roboty
- sernik
- placek ze śliwkami
i oczywiście tort dla jubilatki
Znów się objadłam, że aż wstyd.
Tylko szkoda, że pomyliłam te marynaty, bo miałam zrobić karkówkę w winie wg tego przepisu:
Marynowana karkówka z grilla
Składniki
6 kotletów z karkówki,
100ml czerwonego wytrawnego wina,
cebula,
4 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
3 łyżeczki ziół prowansalskich,
łyżeczka ostrej papryki.
Kotlety lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty zmieszać, dodać posiekany czosnek oraz cebulę. Kotlety zalać marynatą i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Na grillu pieczemy je ok. 30 min. podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą. |
|
|
|
|
|