Domowe wędlinki i pieczenie |
Autor |
Wiadomość |
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 8:43 pm Domowe wędlinki i pieczenie
|
|
|
Witam, chciałam się dowiedzieć czy któraś z Was ma może jakieś fajny przepisy na domowe wędliny lub pieczenie. Postanowiłam, że zamiast kupować cały czas te sklepowe raz na jakiś czas zrobię jakąś sama |
_________________
|
|
|
|
|
justine81
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lis 2009 Posty: 595 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 10:05 pm
|
|
|
Cicia, ja robię tak:
Kilogram szynki, karkówki albo schabu (bez kości oczywiście) szpikuję najpierw ząbkami czosnku - jeśli ząbki są duże to je przecinam wzdłuż. Szpikowanie polega na tym, że nakłuwam mięsko nożem i w dziurki wpycham tam czosnek.
Potem przygotowuję marynatę (chyba tak to się nazywa ), na którą składa się trochę oliwy, ze 2-3 ziarenka jałowca (rozgniecione), wsypuję też trochę ziół, co akurat mam pod ręką, mogą być prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, co lubisz. Dodaję trochę musztardy i słodkiego sosu chili Tao Tao (ale to jest niekonieczne, ja go po prostu bardzo lubię i często go dorzucam tam gdzie inni by go nie dodali, możesz dodać trochę ketchupu zamiast sosu). Jeśli akurat mam w domu to wsypuję też trochę gotowej marynaty do mięs Kamisu.
Smaruję mięso marynatą, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, czasem na całą dobę.
Mięsko wrzucam do rękawa, który koniecznie trzeba trochę nakłuć.
Piekę w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu przez ok. 1 - 1,5 godziny (sprawdzam po jakiejś godzince czy już jest gotowa)
Jeśli mięso ma służyć jako wędlina to radzę nie próbować go kroić przed wystygnięciem, bo może się rozwalić.
Powodzenia |
_________________
Maciusiowy dzienniczek: http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=14968 |
|
|
|
|
MalaJu
Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 2628 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 10:12 pm
|
|
|
Moja marynata to oliwa, ostra musztarda dijon, papryka słodka, syrop klonowy, przyprawa Delikat (odrobina), pieprz czosnkowy i zioła. Czasem nieco soli.
A reszta j.w. |
|
|
|
|
Saraa
Dołączyła: 05 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 10:35 am
|
|
|
justine81,
Muszę wypróbować.
A może jakiś przepis na dobry pasztet |
_________________ Coraz bliżej... |
|
|
|
|
justine81
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lis 2009 Posty: 595 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 11:19 am
|
|
|
Saraa, na Wielkanoc robiłam pasztet wg tego przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1630.html
Wyszedł super tylko zamiast prawdziwków dałam inne grzybki, chyba borowiki + trochę suszonych pieczarek. Przepis jest na dość dużą porcję - mi wyszły 2 małe wąskie foremki + jedna długa wąska.
Następnym razem zrobię wariacje na temat, do jednej foremki dodam pokrojone oliwki a do drugiej może paprykę, trzecia będzie standardowa |
_________________
Maciusiowy dzienniczek: http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=14968 |
|
|
|
|
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 8:33 pm
|
|
|
Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś? |
_________________
|
|
|
|
|
poison_moon
Wiek: 40 Dołączyła: 24 Lut 2008 Posty: 221 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 9:20 pm
|
|
|
Cicia napisał/a: | boje się ze zrobi się z byt sucha. |
Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny |
_________________
|
|
|
|
|
risonia
Wiek: 39 Dołączyła: 31 Gru 2008 Posty: 438 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 9:45 pm
|
|
|
My robimy własne wyroby u mojego M w domu dwa razy do roku czasem trzy , szynki , kiełbasy Ja osobiście w domu robię roladę z brzucha pieczoną w foli i pasztet z królika bo mamy swoje |
_________________
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 6:12 am
|
|
|
Ja najpierw podsmażam mięso chwilę na patelni. I piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Jak jest miekkie to odkrywam naczynie,żeby mięso się trochę przypiekło. |
_________________
|
|
|
|
|
Saraa
Dołączyła: 05 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 4:21 pm
|
|
|
koniecznie go wypróbuję. Dzięki |
_________________ Coraz bliżej... |
|
|
|
|
Blue_Sky
Dołączyła: 17 Sie 2012 Posty: 9 Skąd: Pl
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 11:30 am
|
|
|
Saraa napisał/a: | justine81,
Muszę wypróbować.
A może jakiś przepis na dobry pasztet |
ja uwielbiam pasztet z królika, kupuje całego królika dodaję warzywa i wątróbkę, ulkubione przyprawy i jest boski |
|
|
|
|
taja
Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 2193 Skąd: łódź bałuty-rtk
|
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 6:03 pm
|
|
|
poison_moon napisał/a: | Żeby się nie zrobiła, trzeba ją piec w folii aluminiowej lub w rękawie, włożyć do zimnego piekarnika, ustawionego na 180 stopni i piec maksymalnie 55 minut. Później wyjąć i zostawić w tej folii lub rękawie do zupełnego wystygnięcia. Tak upieczony drób jest soczysty i przepyszny |
ahhhhaaa..... teraz juz wiem jak robić ja chętnie dowiem sie jeszcze która z Was co poleca, ja uwielbiam domowe wędlinki |
_________________
|
|
|
|
|
espina
Wiek: 43 Dołączyła: 25 Lip 2009 Posty: 154 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 10:20 am
|
|
|
ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego |
_________________
|
|
|
|
|
taja
Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 2193 Skąd: łódź bałuty-rtk
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 10:32 am
|
|
|
espina, a przykrywasz to ? |
_________________
|
|
|
|
|
espina
Wiek: 43 Dołączyła: 25 Lip 2009 Posty: 154 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 12:35 pm
|
|
|
taja napisał/a: | espina, a przykrywasz to ? |
nie, bez przykrycia |
_________________
|
|
|
|
|
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 4:26 pm
|
|
|
Ja dzisiaj zrobiłam najprostszą jaką się da i powiem Wam, że wyszła przepyszna Kupiłam 1 kg mięska mielonego z szynki. Dodałam o do niego przyprawy typu: sól, pieprz, czosnek i czerwona papryka w proszku. Skroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na masełku. Dorzuciłam ją razem z 2 jajkami do mięska. Skroiłam w maleńkie kwadraciki paprykę i wyrobiłam wszystko z mięsem jak na kotlety mielone. Potem wszystko do keksówki i do pieca nagrzanego do 220 stopni i na godzinę do piekarnika. OK 10 min przed końcem odlałam z foremki wszystkie powstałe soki podczas pieczenia. Po ostudzeniu pycha. Po nocy w lodowce będzie jeszcze lepsza. |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez Cicia Pon Sie 20, 2012 4:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
taja
Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 2193 Skąd: łódź bałuty-rtk
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 4:29 pm
|
|
|
Cicia, jutro robię a da się takie mięsko pokroić |
_________________
|
|
|
|
|
Cicia
Wiek: 38 Dołączyła: 01 Maj 2011 Posty: 216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 4:36 pm
|
|
|
Po nocy w lodowce to bez problemu Ja jak wyjęłam je z piekarnika to zaraz nożem objechałam foremkę dookoła póki mięsko było jeszcze elastyczne i później bez problemu mi z niej wyskoczyło. Zapomniałam napisać ze posmarowałam je cienką warstwa ketchupu. |
_________________
|
|
|
|
|
Kalanchoe
Dołączyła: 12 Wrz 2011 Posty: 718 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 10:08 pm
|
|
|
Ale wątek! Aż narobiłyście mi chęci! Po wypłacie kupię mięcho i zaszaleje z moim piekarniczkiem |
|
|
|
|
kumo
Dołączył: 07 Sty 2014 Posty: 10 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 5:15 pm
|
|
|
najlepszy jest indyk z rekawa w szałwii i wędzonki własnej roboty |
|
|
|
|
ithanielle
Wiek: 36 Dołączyła: 07 Wrz 2013 Posty: 1947 Skąd: okolice Łodzi
|
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 4:27 pm
|
|
|
espina napisał/a: | ja z wakacji przywiozłam przepis na wspaniały pieczony schab. w soli. tylko i wyłącznie. jest pyszny, soczysty i bardzo... prosty w wykonaniu. potrzeba kg schabu i kg soli (albo proporcjonalnie więcej/mniej)
do formy wsypuję na dno soli, na to kładę schab i obsypuje solą, tak aby był cały nią zakryty. wstawiam do pieca nagrzanego do 180st i piekę ok 1-1,5h, do momentu aż z soli zrobi się skorupa. potem pozostaje tylko poczekać na ostudzenie i rozbicie skorupy.
naprawdę rewelacja!! polecam i smacznego |
Mam ten sam przepis
Tylko ja zanim obsypię schab solą, obsypuję go ziołem prowansalskim, natomiast po wypieczeniu i zdjęciu skorupy smaruję musztardą sarepską i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Nigdy nie wyszedł suchy |
_________________
|
|
|
|
|
sabina789
Dołączyła: 27 Kwi 2014 Posty: 10 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 5:48 pm
|
|
|
My kupiliśmy sobie dodamy szynkowar i w nim robimy domowe szyneczki
Usunęłam reklamę z podpisu. Moderatorka Asiek |
Ostatnio zmieniony przez Asiek Pią Lis 13, 2015 7:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
irila
Dołączyła: 26 Paź 2015 Posty: 13 Skąd: Łódż
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 1:22 pm
|
|
|
Najlepsza własna jaką jadłam to schab dojrzewający |
|
|
|
|
Forever
Wiek: 34 Dołączyła: 17 Wrz 2015 Posty: 54 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2015 1:30 pm
|
|
|
A moaj mama piecze schab z masłem i rozmarynem, a wcześniej moczy go w mleku.
Pyszności! |
|
|
|
|
Japp
Dołączył: 11 Maj 2018 Posty: 13 Skąd: Kutno
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2018 11:29 am
|
|
|
Szukam przepisu na kaszanke domową i pasztetową |
|
|
|
|
PaulaPaula
Dołączyła: 06 Paź 2017 Posty: 9 Skąd: Łódz
|
Wysłany: Sro Paź 24, 2018 10:53 am
|
|
|
Polecam pasztet z cukini, no może nie wędlinka ale smak nieziemski smacznie i zdrowo |
|
|
|
|
mlekoo55
Wiek: 31 Dołączył: 16 Lis 2018 Posty: 2 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią Lis 16, 2018 11:31 am
|
|
|
Pasztet z cukini całkiem niezły. Spróbuj także kiedyś z żurawiną również wyborny ! |
_________________ Ludzie są gorsi od najokrutniejszych zwierząt
Trener personalny Rzeszów - http://healthandbodyacademy.com |
|
|
|
|
anastazial
Dołączyła: 01 Gru 2018 Posty: 12 Skąd: łódz
|
Wysłany: Sob Gru 01, 2018 4:59 pm
|
|
|
Cicia napisał/a: | Ja myślałam nad piersią kurczaka lub indyka pieczona w ziołach, ale boje się ze zrobi się z byt sucha. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam przepis na pierś z kurczaka parzoną w garnku. Robiłyście tak już wędlinkę jakąś? |
Żeby się nie zrobiła zbyt sucha to nie wolno jej piec zbyt długo. |
|
|
|
|
Maliciousyjo
Dołączył: 05 Mar 2020 Posty: 0 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2021 8:37 am
|
|
|
Moja mama robi takie pieczenie |
|
|
|
|
|