Sos czosnkowy |
Autor |
Wiadomość |
skalimonka
żona skalimona
Wiek: 39 Dołączyła: 05 Gru 2008 Posty: 2003 Skąd: UK
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:27 am Sos czosnkowy
|
|
|
Jakie macie sposoby na zrobienie samemu sosu czosnkowego? Oczywiście łatwiej kupic, ale chciałabym naturalny... nie wiem jak to się robi? Pierwsze co, do głowy przychodzi mi rozgniecenie czosnku do majonezu. Kiedyś jadłam też sos do pizzy, który był po prostu zmiażdżonym czosnkiem w roztopionym maśle. Macie na to jakiś sposób? |
_________________ |
|
|
|
|
Bian
Wiek: 38 Dołączyła: 04 Maj 2010 Posty: 938 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:42 am
|
|
|
Skali ja zawsze robię samodzielnie, no chyba, że przywożą do pizzy gotowy to wtedy jem i taki, i taki. Sos czosnkowy mogę wcinać ze wszystkim chyba
Przepis:
- jogurt naturalny (ew. śmietana, ale z jogurtem jest trochę lżejszy)
- majonez
- szczypta cayenne
- szczypta koperku suszonego
- trochę bazylii
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę do niego
Ilość jogurtu i majonezu zależy tylko od Ciebie w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać |
_________________
|
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 6:09 pm
|
|
|
mój sos czosnkowy:
jogurt naturalny
majonez i przyprawa zielona czubryca
|
_________________ |
|
|
|
|
skalimonka
żona skalimona
Wiek: 39 Dołączyła: 05 Gru 2008 Posty: 2003 Skąd: UK
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 6:56 pm
|
|
|
Bian, klara76, dziekuję za odpowiedzi Nie miałam wszystkich składników, więc spróbowałam jeszcze inaczej. Wzięłam 3 czy 4 łyżki majonezu, zmiażdżyłam 5 małych ząbków czosnku, posoliłam, dodałam trochę oregano i mielonej kolendry Wyszedł bardzo dobry sosik, lepszy niż kupny, naprawdę bardzo smaczny. Do pieczonego mięsa pychotka, z buraczkami, mniam |
_________________ |
|
|
|
|
klarysa
Dołączyła: 01 Lut 2007 Posty: 895 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:34 pm
|
|
|
Ja proponuję: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie), MIĘTA, czosnek. |
|
|
|
|
ewex
aniołek i diabołek
Wiek: 42 Dołączyła: 01 Lip 2008 Posty: 310 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:45 pm
|
|
|
Mój przepis to:
-jogurt mały (kupuję grecki-jest gęstszy)
-2 łyżki majonezu
-szczypta papryki słodkiej
-zioła prowansalskie (do smaku)
-łyżeczka miodu
-czosnek ja daję 4 (lubię dość ostry). |
_________________ |
|
|
|
|
skalimonka
żona skalimona
Wiek: 39 Dołączyła: 05 Gru 2008 Posty: 2003 Skąd: UK
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 7:46 pm
|
|
|
ewex napisał/a: | łyżeczka miodu |
Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył |
_________________ |
|
|
|
|
ewex
aniołek i diabołek
Wiek: 42 Dołączyła: 01 Lip 2008 Posty: 310 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 8:21 pm
|
|
|
skalimonka napisał/a: | Miód do sosu czosnkowego mnie zaskoczył |
tak, tak miód polecam, sosik zyskuje niepowtarzalny smak. |
_________________ |
|
|
|
|
martula_87
Wiek: 37 Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 833 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 3:30 pm
|
|
|
Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz |
_________________
|
|
|
|
|
kakonka
Ptysia
Wiek: 38 Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 1805 Skąd: Zgierz/Aleksandrów
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 3:50 pm
|
|
|
martula_87 napisał/a: | Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz |
dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru |
_________________
|
|
|
|
|
Meerkat
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Paź 2007 Posty: 245 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:07 pm
|
|
|
Ja polecam taką wersję:
sos czosnkowy (ilosc dowolona):
jogurt (w wersji lzejszej) lub smietana (w wersji ciezszej)
majonez
zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka
jogurt lub smietane wymieszac z majonezem w proporcji 2:1. czyli, jesli damy dwie lyzki smietany to jedna lyzke majonezu itd.
obrane zabki czosnku bardzo drobno pociachac. ilosc dowolona. kto lubi bardziej czosnkowe doda wiecej, kto mniej...
przyprawic sola (odrobine), pieprzem oraz slodka papryka. wymieszac dokladnie razem wszystkie skladniki. wlozyc do lodowki na jakis czas w celu przegryzienia sie. po tym czasie sprobowac. jesli smakuje nam, nie trzeba nic wiecej zmieniac...
Przepis wielokrotnie sprawdzony i za każdym razem równie smakowity |
|
|
|
|
motylica
Firma more than a woman.
Wiek: 43 Dołączyła: 16 Mar 2006 Posty: 588 Skąd: łdz
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:36 pm
|
|
|
ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli. |
_________________ |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 6:12 pm
|
|
|
motylica napisał/a: | ja nie dodaje majonezu.
sam jogurt grecki, 2 zabki czosnku, pietruszka, koperek, szczypta soli. |
dokładnie, sam jogurt (koniecznie grecki) i jest idealnie. Czasem wrzucam trochę chilli, zawsze doprawiam pieprzem. |
|
|
|
|
rusałeczka:)
żonka i mama :)
Wiek: 43 Dołączyła: 05 Lis 2007 Posty: 565 Skąd: Łódź, UK
|
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 5:43 pm
|
|
|
A mój popisowy sos czosnkowy składa się z:
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- czosnek 2-3 ząbki, drobno posiekany
- zioła prowansalskie |
_________________
|
|
|
|
|
sloneczkoo
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Sie 2008 Posty: 972 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Wrz 19, 2010 6:10 pm
|
|
|
Sos czosnkowy ostrzejszy
10 łyżeczek śmietany 18%
5 łyżeczek majonezu
1 łyżeczka oregano
3 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
6 ząbków czosnku (2 pokrojone bardzo drobno i rozgniecione a 4 starte na tarce - najmniejsze oczka)
To mój pomysł na sos.. Bardzo go uwielbiam nie jest ani za gęsty ani za rzadki ale za to bardzo czosnkowy
Z przepisu wychodzi około pół szklanki sosu |
_________________
Dzienniczek -> http://www.forum.wesele-l...pic.php?t=11584 |
Ostatnio zmieniony przez sloneczkoo Nie Wrz 19, 2010 6:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 2:52 pm
|
|
|
mnie w ogóle nie smakują te z majonezem... |
|
|
|
|
sloneczkoo
Wiek: 35 Dołączyła: 21 Sie 2008 Posty: 972 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
Tatarak
Wiek: 41 Dołączyła: 25 Lut 2010 Posty: 98 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 2:42 pm
|
|
|
To mój przepis najkrótszy:
jogurt grecki + parę ząbków czosnku (na jedno opakowanie 350 g. daję 4 ząbki). I już.
Czosnkowy strasznie. I ostry też.
Czasem dorzucam zioła prowansalskie. |
_________________
|
|
|
|
|
caixa
Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 1076 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 2:04 pm
|
|
|
A ja dodaję jeszcze odrobinę soku z cytryny. |
|
|
|
|
ola88
Żona ;)
Dołączyła: 20 Lip 2009 Posty: 2026 Skąd: Tu i tam ;)
|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 6:50 pm
|
|
|
To nie mój przepis, ale Męża, więc się pochwalę.
Jogurt naturalny, śmietana, czosnek, sól, pieprz, koperek, pietruszka.
Mi bardzo smakuje a do chipsów, jak najbardziej |
_________________ |
|
|
|
|
PaniPola
Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 11:46 pm
|
|
|
mój przepis na sos to;
- jogurt naturalny
- majonez
- pietruszka
- bazylia
- czosnek
proporcje zależne od potrzeb;-)
polecam do mięsa a także co "cipsów" |
_________________ Pola |
|
|
|
|
LukaszB
Wiek: 49 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:09 pm
|
|
|
Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób |
|
|
|
|
olivka_ja [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:18 pm
|
|
|
LukaszB napisał/a: | Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób |
ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii |
|
|
|
|
durkakarolina
Wiek: 32 Dołączyła: 16 Mar 2012 Posty: 21 Skąd: koluszki
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 7:51 pm
|
|
|
ja tez chętnie podzielę sie moim przepisem:
-jogurt grecki
-majonez
-sól czosnkowa
-pieprz
-zioła prowansalskie
-przyprawa tzatziki
no i oczywiście CZOSNEK
co do proporcji zawsze robię na oko |
_________________
|
|
|
|
|
kariczeq
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Cze 2009 Posty: 1076 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 11:34 am
|
|
|
- jogurt naturalny
- majonez
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek
proporcje na "oko" |
_________________
udanego dnia Gość |
|
|
|
|
Kalanchoe
Dołączyła: 12 Wrz 2011 Posty: 718 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 8:48 pm
|
|
|
olivka_ja napisał/a: | LukaszB napisał/a: | Jogurt + majonez + czosnek najprostszy sposób |
ja jeszcze dosypuje troszkę bazylii |
To tak jak ja. A czasem dodam pieprz. |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 35 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:22 pm
|
|
|
kakonka napisał/a: | martula_87 napisał/a: | Ja zawsze robię tak:
-majonez
-śmietana lub jogurt naturalny
-czosnek
-sól i pieprz |
dokładnie tak plus dodaje odrobinkę cukru |
Otóż to
Ewentualnie idę na łatwiznę, czyli śmietana+przyprawa tzatziki
|
_________________
|
|
|
|
|
gazelkaa
Wiek: 39 Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 58 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 10:03 am
|
|
|
O, fajnie, że są też przepisy bez majonezu, bo ja za nim w sosie nie przepadam, ale z drugiej strony jeszcze mi w domu dobry sos chyba nigdy nie wyszedł |
_________________ "Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają." Aldous Huxley |
|
|
|
|
FeminaMR
Dołączyła: 20 Lut 2012 Posty: 14 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 9:18 pm
|
|
|
Ja robię sos czosnkowy tak:
łyżkę oregano i łyżkę majeranku (tak,tak - majeranku) zalewam wodą w ilości około 50 ml (tak, aby tylko zakryła zioła) i zagotowuję, po czym zostawiam do wystudzenia. Mieszam szklankę jogurtu greckiego i szklankę majonezu, dodaję 4 duże, rozgniecione ząbki czosnku (ilość zależy od tego, jak mocny sos lubimy). Szczypta soli i cukru + wystudzone przyprawy. Mieszam, przykrywam i do lodówki na chwilę, aby jeszcze zgęstniał.
Jeśli lubicie sos czosnkowy z Da Grasso, to polecam wypróbować te recepturę- to jest ten smak. |
|
|
|
|
martuska88
Dołączyła: 04 Lut 2012 Posty: 141 Skąd: okolice Łodzi
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2012 5:51 pm
|
|
|
cześć wszystkim
podzielę się swoim przepisem na sos
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
zioła prowansalskie, sól, pieprz "na oko"
3 ząbki czosnku( według uznania może być więcej lub mniej)
to proporcje na taką małą ilość
gotowe:) |
_________________
|
|
|
|
|
weselinka
Dołączyła: 25 Cze 2012 Posty: 13 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 7:17 am
|
|
|
Ja tak jak motylica daję tylko jogurt, czosnek, sól. Czasem jak dziewczyny powyżej, idę na łatwiznę i też dodaję tzaziki. No ale to jednak sztuczne jest, więc staram się ograniczać takei chwile lenistwa. |
|
|
|
|
_karolka_
Wiek: 35 Dołączyła: 16 Wrz 2007 Posty: 76 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 9:36 am
|
|
|
Ja dodaje jeszcze troszeczke cukru bądź cukru pudru zależy co mam w domu ale tylko troszeczke.
A i czosnek ścieram na drobnej tarce, którą przykrywam foliówką śniadaniową i czosnek zostaje na foliówce można go dobrze nożem zebrać a w dziurkach nie ma czosnku. Jak dla mnie o wiele lepiej niż przez tą maszynkę do czosnku. |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez _karolka_ Czw Lip 26, 2012 9:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
E-kwiaty
Firma
Dołączył: 30 Mar 2012 Posty: 114 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 4:51 pm
|
|
|
Jogurt naturalny, majonez, sól i świeży czosnek. Parę ząbków zgnieść na drobno i dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Troszkę soli do smaku
Usunęłam reklamę. Moderatorka Asiek |
Ostatnio zmieniony przez Asiek Pon Gru 17, 2012 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agataboryna
Dołączyła: 16 Sie 2012 Posty: 2 Skąd: kraków
|
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 11:58 am
|
|
|
śmietana/jogurt gęsty, czosnek posiekany jak najdrobniej się da (bez wyciskania), pieprz, sól, majonez - tyle! |
|
|
|
|
Juska
Dołączyła: 10 Mar 2013 Posty: 3084 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 10:34 am
|
|
|
Jogurt typu greckiego, odrobina majonezu, odrobina ketchupu (żeby otrzymać lekko różową barwę), ilość świeżych ząbków czosnku, zależna od upodobań smakowych, ja na 4 łyżki jogurtu, 2 majonezu i 2 ketchupu daję 4 spore ząbki. Nie każdy jednak lubi ostro
Można też dodać soli i pieprzu do smaku. |
_________________
|
|
|
|
|
lilia.em
Dołączyła: 03 Lip 2013 Posty: 18 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 8:41 am Sos czosnkowy
|
|
|
Sos czosnkowy (proporcje na oko):
- jogurt naturalny gęsty Bakoma
- majonez Winiary
- czosnek granulowany Prymat
- tzatziki Prymat
Smacznego! |
_________________ lilia.em |
|
|
|
|
Selene
Wiek: 33 Dołączyła: 20 Sie 2012 Posty: 993 Skąd: ok. Bełchatowa
|
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 9:40 am
|
|
|
Ja daję jogurt naturalny pół na pół z majonezem (ale można nie dodawać), kilka ząbków czosnku startych lub rozgniecionych w moździerzu, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz do smaku. Ostrożnie z czosnkiem, bo po chwili można się zdziwić |
_________________
|
|
|
|
|
dred
Dołączył: 26 Sie 2013 Posty: 10 Skąd: łódź
|
Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 1:08 pm
|
|
|
Całą tajemnicą dobrego sosu czosnkowego jest dodanie niewielkiej ilości cukru i ketuchpu lub koncentratu pomidorowego.
Należy natomiast uwazać ziołami typu oregano lub majeranek.
Czosnek, pieprz, sól, cukier, papryka slodka, ostra, trochę ketchupu majonez i parę łyżek śmietany 12% .
Mój sos smakuje wszystkim, na grilla przygotowuje 500ml i to bywa za mało (dla 4 osób ). |
|
|
|
|
karola01
Wiek: 37 Dołączyła: 29 Gru 2013 Posty: 4 Skąd: krosno
|
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 11:55 am
|
|
|
Jest znakomity do pizzy, wprost nie wyobrażam jej sobie, bez sosu czostnkowego;) |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
Juska
Dołączyła: 10 Mar 2013 Posty: 3084 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 02, 2014 4:26 pm
|
|
|
Gęsty jogurt (typ grecki)
Majonez (ilość zależy od preferencji)
ząbki czosnku (ilość zależy od tego jak ostry sos chcę uzyskać), zazwyczaj 2
2 łyżki ketchupu
"wolała"..... yyy Voila |
_________________
|
|
|
|
|
Catylyn89
Wiek: 34 Dołączyła: 03 Kwi 2013 Posty: 1836 Skąd: Krk
|
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 11:10 am
|
|
|
jogurt naturalny gęsty
Majonez Kielecki
szczypta cukru
drobno posiekane 3 ząbki czosnku
drobno posiekany koper
sól i pieprz do smaku |
_________________
|
|
|
|
|
aveugles
Dołączyła: 05 Sty 2014 Posty: 4 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 8:11 pm
|
|
|
Ja zamieniam czasem zioła włoskie na prowansalskie, efekt jest całkiem inny |
|
|
|
|
KaMika
Wiek: 35 Dołączyła: 06 Sie 2013 Posty: 755 Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: Pon Sty 06, 2014 1:41 pm
|
|
|
- jogurt naturalny / śmietana 18% ( kto co woli )
- 3 zabki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- majonez (wedle upodobania)
- sól, pieprz, bazylia, oregano
jak dla mnie pyszny i kojarzy mi się z sosem w Da Grasso |
_________________
Kochamy Cię Klaudusia <3 |
|
|
|
|
|