Jeśli ktoś ma ochotę podaję przepis wg Nigelli na lody truskawkowe:
250 ml mleka 3,2%
250 ml słodkiej śmietany 30 %
5 żółtek
250 gr truskawek posypanych cukrem
90 gr cukru
laska wanili (wg mnie nie jest konieczna
Owoce miksujemy i zostawiamy
mleko i śmietane podgrzewamy z laską wanili (jak ktoś nie ma wanili to pomija ten etap) uwaga żeby nie zagotować, wyciągamy laskę wyłączamy gaz
zółtka kręcimy z cukrem i wlewamy do mleka mieszając (dobrze żeby mleko nie było zbyt gorące)
podgrzewamy mleko razem z żółtkami cały czas mieszając i patrząc czy gęstnieje (to jest chyba najtrudniejszy moment) trzeba doprowadzić do gęstości trochę bardziej gęste niż ciasto na naleśniki (temp. całości nie powinna przekroczyć 65 st Celc - to z innego źródła)
Teraz całość zostawiamy aż ostygnie.
teraz moja modyfikacja ostygniętą breję wlewam do owoców w mikserze i chwilę miksuję
przelewamy do pojemnika na lody i do zamrażalnika
po godzinie wyjmujemy z zamrażalnika i ponownie miksujemy (nigdy tego nie robiłam - więc można pominąć, ale pewnie poprawia konsystencję) i z powrotem do pojemnika i zamrażamy
Normalnie lody proste w wykonaniu (ja tylko napisałam jak dla siebie ten przepis - czyli dla leworękich w kuchni stąd ta długość wypowiedzi ) I równie smacznie co Grycan. W weekend zrobiliśmy z mężem wersję wiśniowo- jagodową z większą ilością cukru - niebo w gębie .
A lody podaję w lodowym wafelku, gdyż lepiej się je liże niż je łyżeczką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum