Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięsko w miodzie
Autor Wiadomość
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 11:23 am   Mięsko w miodzie

Znacie może jakiś przepis na mięsko w miodzie, bo mam ochote na takie a nie mam dobrego przepisu.
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 11:27 am   

Ja wyporóbowałam ten przepis, polecam:

kuchnia.o2.pl napisał/a:
Składniki:- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić??eberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!

Potrzebne przybory:
?aroodporne naczynie z pokrywką, patelnia.

Jak podawać?
W naczyniu, w którym sie zapiekala.
_________________
chez alma |
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 11:45 am   

Zaraz popędzę do męża i dowiem sie jak on robi swoje mięsko w miodzie, bo czegos tak pysznego to dawno nie jadłam :)

Oto przepis:
około 1 kg karkówki lub szynki
100 ml miodu (moga byc różne rodzaje zmieszane według upodobań)
4 łyżki musztardy (j.w.)
Łyżeczka curry
Łyżeczka oleju
Sól
trochę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Mieso myjemy i suszymy, obwiązujemy grubą nitką, żeby sie nie rozpadło, nacieramy solą.
Mieszamy w misce miód musztardę curry i olej - sos. smarujemy masłem naczynie i wkładamy do niego mięsko, które polewamy dokładnie sosem. Przykrywamy, wkładamy do rozgrzenego (150 stopni) piekarnika i pieczemy około godzinki co jakiś czas je obracając i polewając sosem (sos oczywiscie jest cały czas razem z mięskiem w naczyniu :) ). No a potem to juz smacznego :) Nie zapomnij tylko nitki zdjąć :)
_________________

 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 11:52 am   

Własnie miałam wstawić ten przepis Mefiu. :lol:

Tylko zgłaszam reklamację, bo tutaj http://www.forum.wesele-l...p?p=55782#55782 Mefiu trochę inaczej to pisał. 8)

W każdym razie robiłam właśnie z tego pierwszego przepisu i piekłam szynkę bez obwiązywania (nic się nie rozpadło) i bez przykrycia prawie 2 godziny. Wyszło rewelacyjne! :mrgreen: Aha, musztardy też nie miałam, więc dodałam papryki i przypraw do gyrosa. Miodzik nadał fajnego smaczku. :)
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 11:56 am   

To ja zrobie z innym mięskiem bo mam kąty myśle że też będzie pycha i tak się zastanawiam czy by nie podlać maleńką ilościa wina
 
 
strawberrytea 


Wiek: 42
Dołączyła: 19 Lip 2005
Posty: 667
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 5:28 pm   

hmmm napisałam jak robimy żeberka ale zauwazyłam że "nasz' przepis (wzięty ze strony internetowej) podała juz Alma... No więc potwierdzam że żeberka wychodza pyszne! Z tym, że my najpierw robimy jeszcze bejcę i trzymamy je tam 1 dzień:
Przygotować bejcę: wodę zagotować z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudzić (proponuję postawić przy otwartym oknie bo śmierdzi strasznie :( ). Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włożyć ciasno żeberka i zalać zimną bejcą. Naczynie umieścić w chłodnym miejscu na 2-4 dni (ja wkładam na 1 dzień i mięso jest już kruche), przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie. Po wyjęciu z bejcy usunąć z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osuszyć, podzielić na porcje

No a dalej według przepisu podanego przez Almę :) Z tym, że dodajemy mniej octu do sosu bo po leżakowaniu w bejcy mięso jest nim nasiąknięte.

I jeszcze piersi kurczaka w sosie z miodem...

Piersi kurczaka w miodowym sosie

Skladniki:
* - 4 filety z kurczaka
* - 4 zabki czosnku
* - plaska lyzeczka pieprzu
* - plaska lyzeczka mielonej ostrej papryki
* - pol lyzeczki soli
* - maka do panierowania
* - oliwa
* - szklanka tlustego mleka
* - 4 lyzki plynnego miodu


Umyte mieso nacieramy przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chlodne miejsce. Na glebokiej patelni z oliwa rumienimy czosnek, zdejmujemy, a na tluszcz kladziemy filety oproszone maka, rumieniac na zloty kolor. Zmniejszymy ogien, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy 20 minut. Sos powinien byc lekko pikantny, z lekka nuta slodyczy. Podajemy z ryzem i lagodna surowka.

Na początku sos wygląda mało ciekawie (przez to mleko) ale naprawde fajnie smakuje :)
http://przepisy.aplus.pl/...osie-10-98.html
_________________
W naszej zielonej kuchni
Ostatnio zmieniony przez strawberrytea Pią Lut 03, 2006 5:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Filomena 

Dołączyła: 31 Sie 2004
Posty: 365
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 5:37 pm   

A ja improwizowałam z pręgą wołową (na oko kilogramową).

Trochę powaliłam ją tłuczkiem po wierzchu ( nie wiem, czy potrzebnie, ale co tam - chociaż się wyżyłam). Następnie natarłam oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem, naszpikowałam czosnkiem i goździkami. Obsmażyłam z każdej strony, podlałam wodą i dusiłam w sosie przez ponad 2 godziny. W sos, który się tworzył wrzuciłam jeszcze ziele angielskie i lisc laurowy. Następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego wraz z sosem, dodałam 2 cebule w kawałkach (razem z łupiną, bo nie chciało mi się obierać - a łupina nadaje ładny złocisty kolor sosikowi) i trzy ząbki czosnku. Posmarowałam pręgę na wierzchu miodem i musztardą. Na to wszystko wylałam jeszcze pół szklanki wermutu (pozostałości po sylwestrze) i władowałam do piekarnika na 120 stopni na jeszcze 40 minut. Skórka się pięknie skarmelizowała, włókna zeszkliły, a mięsko było mięciutkie, kleiste i aromatyczne. Małżonek się rozpłynął z zachwytu nawet nie indagowany o opinię.
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 6:10 pm   

:oops:
Na swoja obrone moge tylko powiedziec, że siedziałam i pisałam pod Męża dyktando :) Więc proszę do Niego miec pretensję, że tak kręci :)
A tak gwoli scisłości dodam, że prawdopodobnie dobra jest tamta wersja w Daniu Popisowym, bo chyba była pisana świeżo po robieniu.... Ale głowy sobie uciąć nie dam :) Zaraz go popędzę, żeby sie sam zastanowił :)
_________________

 
 
 
Agatka_P 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Wrz 2005
Posty: 1093
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lut 04, 2006 12:35 pm   

Dolałam winka na dno i sosik jest boski
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl