|
Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim
|
Jedzenie na weselu / lista potraw |
Autor |
Wiadomość |
marchefka
Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 6:06 pm Jedzenie na weselu / lista potraw
|
|
|
Dziewczyny, 1 maja będzie moje wesele i niedługo powinnam się spotkać z kucharką, żeby ustalić listę potraw.
Nie mam pojęcia, ile powinno byc dań, nie wiem, co ciekawego (i smacznego ) zaproponować gościom. Może podzielicie się wiedzą, jak to było na waszych weselach (albo co będzie na nich), co wzbudziło najwięcej entuzjazmu, a odbiegało trochę od szablonu? |
_________________ Pomarańczowa alternatywa a od 1 maja już całkiem mężatka |
|
|
|
|
gosia
Wiek: 46 Dołączyła: 11 Paź 2003 Posty: 1008 Skąd: własnego M.
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 7:14 pm
|
|
|
Ja miała 5 gorących posiłków |
_________________ 31 sierpnia 2002
9 stycznia 2006 - Mati
|
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 8:43 pm
|
|
|
mój jadłospis:
obiad:
rosół, ziemniaki, bukiet surówek i mięso do wyboru: devolaj, karczek pieczony i medaliony z indyka
pozostałe ciepłe dania:
- do wyboru: flaki lub barszczyk czerwony z pasztecikiem
- płonący szaszłyk, faszerowane udko z kurczaka oraz ryż z warzywami
- zrazy zamiast na półmiskach podane w wydrążonych bochenkach chleba oraz bigos
- żurek z białą kiełbasą
zakąski:
kaczka po tyrolsku, kurczak faszerowany, tymbaliki drobiowe, karkówka z sosem tatarskim, karp po zydowsku, boczek rolowany, schab szpikowany śliwką, winigret na babeczkach (to jest taka sałatka w babeczkach ze słonego ciasta/), śledzie -2 rodzaje, łosoś
dwie sałatki i półmisek wędlin. |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Madlen_
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 515 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 11:11 am
|
|
|
Ja dokładnie nie pamiętam jadłospisu...było 5 dań ciepłych.
Musi być coś "standardowego" czyli rosół, schabowy....żeby starsi uważali Twoje wesele za udane.
Barszczyk czerwony bądź biały w krokiecikami.....dalej to specjały kucharzy.
Zapytaj kucharek one najlepiej wiedzą. |
|
|
|
|
Ania
Wiek: 43 Dołączyła: 18 Lis 2003 Posty: 416
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 12:34 pm
|
|
|
U mnie tez będzie pięć dań gorących, dokładnie to nie pamiętam co tam mają w jadłospisie (Kryszka pewnie będzie wiedziała) ale raczej wszystko standardowe, bez udziwnień. |
|
|
|
|
łosiu
Wiek: 49 Dołączył: 17 Lut 2004 Posty: 16 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2004 2:25 pm
|
|
|
My jeszcze nie wiemy ile dań, ale prawdopodobnie bedą 4 dania na cieplo na weselu i
z dwa na poprawinach, a co będzie, ustalimy z kucharka w lipcu....
aha oczywiście posiłki normalne, bez udziwnień |
_________________ -------------------------
POWER IS NOTHING
WITHOUT CONTROL |
|
|
|
|
tweety
Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2004 Posty: 258 Skąd: łódź/londyn
|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 11:55 pm Menu
|
|
|
Dziewczyny, zwracam sie z pytaniem do mezatek i czestych bywalcow wesel. Jakie potrawy ciesza sie najwiekszym powodzeniem a jakie najczesciej zostaja na stołach? |
_________________
Zeby Tobie Gość slonko ciagle swiecilo |
|
|
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
Dołączyła: 05 Sty 2004 Posty: 2217 Skąd: Kiedyś Łódź
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 1:29 pm
|
|
|
Tweety, to sprawa bardzo indywidualna, więc trudno coś konkretnego doradzić.
Z tego co zauważyłam niewielkim zainteresowaniem cieszą się ryby.
Oczywiście, może to inaczej wyglądać jak jest kilku wegetarian albo wielbicieli ryb. |
_________________
|
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 4:21 pm
|
|
|
Pewnie dlatego, że z rybami jest kłopot przy jedzeniu |
_________________
|
|
|
|
|
just_Kate
Wiek: 47 Dołączyła: 26 Mar 2004 Posty: 719 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 6:45 pm
|
|
|
Ale w galarecie rybki są super - na ostatnim weselu, na jakim byłam (w ?więta) ryba w galarecie (ale nie wiem jaka) poszła błyskawicznie...
Poza tym słyszałam, że ma stołach nie stawia się raczej wędlin, bo ciemnieją, tylko pieczone mięsa...
No i ważne są owoce i to żeby były świeże..
A z potraw to ja osobiście uwielbiam barszczyk czerwony z pasztecikiem, i chyba nie tylko ja?
I ja się będę kłócić żeby u mnie były sałatki, bo może mężczyznom brak sałatek nie przeszkadza, ale kobiety uwielbiają sałatki, bardziej niż mięsa i całą resztę, prawda? |
|
|
|
|
Edyta
Wiek: 42 Dołączyła: 11 Paź 2003 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 9:37 pm Re: Menu
|
|
|
tweety napisał/a: | Dziewczyny, zwracam sie z pytaniem do mezatek i czestych bywalcow wesel. Jakie potrawy ciesza sie najwiekszym powodzeniem a jakie najczesciej zostaja na stołach? |
ja podam ci parę parę przykładów :
udko pieczone lub faszerowane
kotlet schabowy
devolaje (nie wiem jak to się pisze)
barszczyk czerwony np. z pasztecikami
bigos i flaki (coraz mniej, ale ponoć gościom brakuje tych potraw)
żurek z kiełbaską bądź jajkiem
wszelkiego rodzaju sałatki, jajka faszerowane, miesa pieczone np. schab ze śliwką
śledzie pod różną postacią,
A moim zdaniem najczęściej zostaje wędlina!
W niektórych restauracjach nie proponują podawania jej w sezonie letnim. |
_________________
|
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2004 9:01 pm
|
|
|
Oto moje Menu - to tylko przyjęcie dla najblizszej rodziny, nie wesele:
NA CIEPŁO
Krem z borowików z groszkiem francuskim
Polędwiczki wieprzowe na szparagach i sosie miodowo-musztardowym, młode ziemniaki, warzywa blanszowane
Strogonoff ze schabu z pieczarkami
NA ZIMNO :
Sałatka grecka z czarnymi oliwkami
Sałatka szwajcarska z szynką, żółtym serem i orzechami
Pstrągi faszerowane z palonymi świeżo migdałami
?ledź po królewsku z bakaliami
Cielęcina rolowana z liśćmi szpinaku z dipem kaparowym
Schab pieczony nadziewany jajkami przepiórczymi
Paluszki z indyka w sezamie i miodzie sosnowym
Rostbef po angielsku z żurawiną
NA SŁODKO :
Mus truskawkowy z gałką lodów waniliowych, blue curacao, liściem świeżej melisy
Ciasta we własnym zakresie |
|
|
|
|
just_Kate
Wiek: 47 Dołączyła: 26 Mar 2004 Posty: 719 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2004 11:33 pm
|
|
|
SaroLee, powiem szczerze że większość tych potraw to dla mnie zupełna nowość. Czy wiesz jak smakują, i czy nie boisz się, że goście mogą gustować raczej w tradycyjnej kuchni?
Ja mam taki problem, bo w przykładowym menu z Ambasadora to prawie nic nie rozumiem i wiem, że będę to próbowała negocjować, bo chyba moja rodzinka lubi tradycję (ja też ) oczywiście jakieś nowe potrawy też mogą być, ale w mniejszości |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 1:43 pm
|
|
|
Szczerze powiedziawszy, znam większość tych potraw. Co do gości, na pewno bedą się spodziewać tradycyjnego weselnego jadłospisu, jednak cały mój slub jest bardzo niekonwencjonalny, i szczerze powiedziawszy, chcę utrzymac to do końca
Poza tym, gdzie indziej spróbują tych pyszności |
|
|
|
|
Sisi
Wiek: 42 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 278 Skąd: Nijmegen
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 1:47 pm
|
|
|
A ja bym chciała wymyślne menu, ale już była wojna o rosół z moją rodzinką . |
_________________
|
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:19 pm
|
|
|
Hihi, moja mama też niechetnym okiem spojrzała na to wszystko, ale stwierdziła, że to mój dzień Całe szczęście.... Rosołu nie znoszę, swoją drogą |
|
|
|
|
Ania
Wiek: 43 Dołączyła: 18 Lis 2003 Posty: 416
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:53 pm
|
|
|
A mi się bardzo podoba twoje menu jest takie wyszukane i na pewno goście będą zachwyceni że będą mogli takich pyszności spróbować. |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:56 pm
|
|
|
Ja preferuję tradycyjne menu. Uznałam, że nie będę na siłę uszczęśliwiać mojej rodziny innościami skoro oni ten przysłowiowy rosół wolą hmm
A ja i tak wątpię bym cokolwiek zjadła heh z nerwów |
_________________
|
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:02 pm
|
|
|
Ja doszłam do wniosku, że rosół można zawsze zjeść, a jeżeli mój slub ma być zapamiętany chociazby ze względu na jedzonko, to czemu nie Poza tym, jedzenie u Pana Zbyszka jest zawsze pyszne i swieże, a że znam juz jego ofertę, niczym nie ryzykuję. Pozdrawiam wszystkich Rosołożerców :30: :30: :30: |
|
|
|
|
mmichalina
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Kwi 2004 Posty: 98 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 12:12 am
|
|
|
Mam wstępnie ustalone menu w Soplicowie ... ?łub dopiero next year ale chcialismy mieć z głowy. Po fakcie zauważyliśmy pare błedów i trzeba będzie pójśc poprawić oto one:
NA POCZ?TEK
-POWITANIE LAMPK? SZAMPANA(OD GO?CI) BEZ CHLEBA I SOLI
ZUPA
-ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
DANIE GŁÓWNE
-POL?DWICA WIEPRZOWA NA SOSIE Z MA?LAKÓW(RYBA NA PARZE Z BROKUŁEM DLA WEGETARIANKI).MŁODE ZIEMNIAKI I BUKIET SURÓWEK(BURACZKI NA ZIMNO,KISZONA KAPUSTA,MARCHEWKA)
DESER
-MUS JAGODOWY NA GOR?CO Z GAŁK? LODÓW WANILIOWYCH
PRZEK?SKI ZIMNE
-KARCZEK PIECZONY
-SCHAB ZE ?LIWK?
-ROLADA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI NA OSTRO
-?LEDZIKI NA 2 SPOSOBY
-DESKI SERÓW Z OWOCAMI
-RYBA W GALARECIE
-SAŁATKA GRECKA
-SAŁATKA MEKSYKA?SKA
-KURCZAK W SOSIE BAZYLIOWYM Z RY?EM W CURRY I SURÓWK? Z BIAŁEJ KAPUSTY(2 X GULASZ SOJOWY )
-TORT WESELNY(OD GO?CI)
-?UR W MISIE CHLEBOWEJ
Co Wy na to? |
|
|
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 12:32 am
|
|
|
Pycha!!!! ?yczę smacznego. |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 1:13 am
|
|
|
mmichalina napisał/a: | ?UR W MISIE CHLEBOWEJ
Co Wy na to? |
W ubiegłym roku na weselu jadłam żurek podany w ten sposób. Wyglądało to bardzo efektownie - pokryweczka miała nawet uszko |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Magdzia
Wiek: 44 Dołączyła: 06 Maj 2004 Posty: 347 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 1:29 am
|
|
|
U mnie tez byl, pychotka |
|
|
|
|
mmichalina
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Kwi 2004 Posty: 98 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 7:26 pm
|
|
|
ja specjalnie poszłam wcześniej go przetestować. ?ur jak żur ale to że jest on w chlebie jest super! Powali ludzi na kolana... A pan manager Soplicowa bardzo sie napocił żebysmy zrozumieli co te magiczne nazwy potraw zawierały, łącznie z tym że rysował na kartce jak one wyglądają..... |
|
|
|
|
josephine
Wiek: 44 Dołączyła: 29 Mar 2004 Posty: 181 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 8:45 pm
|
|
|
z tym menu Borynowym też postaram sie powalczyć, ale jeszcze dokładnie nie myślałam,
żur mi się bardzo podoba... |
_________________
"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy |
|
|
|
|
scorpionka
Wiek: 46 Dołączyła: 04 Sie 2004 Posty: 54 Skąd: stolica
|
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 5:43 pm
|
|
|
4 dania cieple:
rosol po krolewsku
kurczak faszerowany z ryzem
zurek staropolski
barszcz czerwony z smazonym rozkiem faszerowanym |
|
|
|
|
Asia
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 6:25 pm
|
|
|
scorpionka napisał/a: | 4 dania cieple:
rosol po krolewsku
|
Scorpionko, koniecznie po weselu nam napisz, czym różni się rosół po królewsku od zwykłego domowego rosołku. |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
marchefka
Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2004 9:40 pm
|
|
|
No jak to? Krolewskiego na pewno jest wiecej
marchefka |
_________________ Pomarańczowa alternatywa a od 1 maja już całkiem mężatka |
|
|
|
|
scorpionka
Wiek: 46 Dołączyła: 04 Sie 2004 Posty: 54 Skąd: stolica
|
Wysłany: Czw Sie 12, 2004 2:57 pm
|
|
|
Oczywiscie napisze.
Dodam,ze w miedzy czasie wzgledy bezpieczenstwa przewazyly i barszczyk zostal zamieniony na flaki. |
|
|
|
|
monicleo
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sie 2004 Posty: 124 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 25, 2004 2:18 pm
|
|
|
Ma ktoś jeszcze sprawdzony jadłospis, bo my niedługo musimy wybrać i byłabym wdzięczna za więcej sugestii...
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2004 8:23 pm
|
|
|
Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Ewela
Wiek: 43 Dołączyła: 17 Sie 2004 Posty: 159 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2004 8:26 pm
|
|
|
Kryszka, ja także poproszę o menu weselne.Z góry dziękuję. |
_________________ ``1.10.2005.`` |
|
|
|
|
monicleo
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sie 2004 Posty: 124 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2004 10:44 am
|
|
|
kryszka napisał/a: | Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail. | wyślij mi wyślij...
|
|
|
|
|
Agata
Wiek: 45 Dołączyła: 14 Sty 2004 Posty: 139 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2004 12:08 pm
|
|
|
My wczoraj ustalaliśmy menu weselne i wybór padł na"
- obiad I - rosół, polędwiczki z rydzami i kluski, sałatka wiosenna i warzywa gotowane, na deser jabłecznik na ciepło z kulką lodów.
- obiad II - indyk faszerowany z pieczonymi ziemniaczkami i surówka'
- na koniec żurek
z przystawek są trzy rybki (śledzik, łosoś, pstrąg) i pięć mięs (wszystkich nie pamiętam, jakieś roladki itp. oczywiście same pieczone) do tego sosiki dwa i trzy sałatki (z kurczaka, tuńczyka i ryżem ciemnym).
na stole stoją owoce i ciasta. No i zdecydowałam się na stół wiejski (kaszany, szynki, smalczyk, ogóreczki)
Na poprawinach będą potrawy z grila (karczek, kaszanka i kiełbasa), do tego bigos i żurek. Półmisek wędlin, owocki i ciasta.
I już
I mam nadzieję, że nikt głodny nie będzie. Ale nie powinno zbyt dużo sie chyba zmarnować |
_________________ jestem żoną. I bardzo mi się to podoba |
|
|
|
|
suhotnikowa
Wiek: 43 Dołączyła: 08 Cze 2004 Posty: 97 Skąd: Lubin
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2004 10:27 pm
|
|
|
Ja również bardzo proszę o to menu weselne!!!
Z góry dziękuję
monodi@wp.pl |
_________________ 13.08.2005 :):)
|
|
|
|
|
suhotnikowa
Wiek: 43 Dołączyła: 08 Cze 2004 Posty: 97 Skąd: Lubin
|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2004 9:03 pm
|
|
|
Kryszko, czy mogłabyś mi przesłać jeszcze raz ten spis menu Przepraszam za kłopot, ale Mój Braciszek, informatyk (z zamiłowania i wykształcenia), sformatował dzisiaj wszystkie dyski (niby przypadkiem) i wszystko, co tak skrupulatnie zbierałam do slubu "w łeb wzięło" ?e nie wspomnę o moich pracach i innych waznych dla mnie rzeczach Z góry dziękuję
Mój adres:
monodi@wp.pl |
_________________ 13.08.2005 :):)
|
|
|
|
|
identyfik [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2004 10:50 am Menu + życzenia :)
|
|
|
Ja też bym bardzo prosił o te przykładowe menu... A przy okazji - gratuluje i wszystkiego najlepszego z Sama Wiesz Jakiej Okazji
kryszka napisał/a: | Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail. |
|
|
|
|
|
Basia
Wiek: 45 Dołączyła: 05 Kwi 2005 Posty: 73 Skąd: Wola Pszczolecka
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 6:38 pm
|
|
|
Oto moje menu na 60 osob - te liczby na koncu to liczba dan danego rodzaju.
zimne przekąski:
łosoś wędzony z krabem w sosie vinegret 50 g 30
schab po królewsku 100 g 30
roladki z szynki ze szparagami 100 g 30
pstrąg faszerowany 50 g, sos cytrynowy 50 g 30
masło 20 g 30
pieczywo mieszane 100 g 60
zupy:
zupa cebulowa z grzanką 200 ml30
bulion z kołdunami 200 ml30
danie główne:
filet z łososia w sosie koperkowym 200 g20
filet z drobiu w sosie kurkowym 200 g20
polędwica w ziołach ze szparagami 180 g40
dodatki:
ziemniaki zapiekane 200 g30
ryż kolorowy 200 g30
bukiet surówek 150 g20
bukiet warzyw gotowanych 150 g20
sałatka grecka 100 g20
deser:gruszka w sosie czekoladowym 30
sałatka owocowa 100 g30
Oczywiscie byly jeszcze ciasta (ale nie bylo tortu!) i potem w nocy do ogniska wiejska szynka, kielbasa i kaszanka.
Wszystkiego wystarczylo! Mielismy jeszcze w rezerwie barszcz i paszteciki, ale nikt juz nie chcial. Byl na sniadanie. |
_________________
|
|
|
|
|
Anion
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sie 2004 Posty: 240 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 10:35 pm
|
|
|
My byliśmy dziś w naszej restauracji i omówiliśmy szczegóły związane z jedzonkiem. Mamy rozpisane wszystko- posiłek po posiłku. Na obiad będzie
-rosół z makaronem, 3 rodzaje mięsa (kurczak, rolada, pieczeń), surówki, modra kapusta, dwa rodzaje klusek, ziemniaczki,a na deser- lody truskawkowe z bitą śmietaną.
- potem tort wielosmakowy: advocatowo-wiśniowo-waniliowy
- zimna płyta: wędliny, galarety, ogóreczki i pieczarki konserwowe i inne typowe rzeczy
- Ciepłe danie: barszcz z krokietem, a na drugie pierś z indyka po parysku z pieczarkami i zestaw surówek, ziemniaczki
-ciepłe danie nr 2: strogonow
- międzyczasie ciasta, słodycze
Napiszcie jak to u Was wygląda. Myślicie że wystarczy?? |
_________________
|
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 7:52 pm
|
|
|
U nas mniej więcej było tak:
- rosół z makaronem, ziemniaczki + schab zapiekany z serem żółtym i pieczarkami + surówki (jedna na ciepło a druga zimna)
- czerwony barszcz + krokiecik z miesem
- kluski sląskie + sos z mięskiem wieprzowym + surówka (kapustka na gorąco)
- pieczone nóż,i kurczaka z pieczarkami (mozna było je sobie jeść same lub z chlebkiem lub surówką/sałatką, która stała cały czas na stole)
- barszcz biały z kiełabasą
Oprócz tego było 5 różnych ciast, tort wyśmienity, dużo owoców, wędlinki, 2 sałatki plus jedna sałatko-surówka, śledzie w oleju i smietanie, ogóreczki i grzybki konserwowe, napoje, herbata i kawa, pieczywo i może jeszcze coś ale teraz nie pamiętam, acha jeszcze takie małe przekąski w galeretce podobne do zimnych nóżek.
Na szczęście wszyscy byli zadowoleni z jedzenia i nikt głodny nie chodził. |
_________________
|
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 12:09 pm
|
|
|
Ustaliliśmy menu
I gorący posiłek:
rosół z makaronem
3 rodzaje mięs polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, faszerowane udka kurczaka, dewolay wieprzowy (nie ma ograniczeń ilościowych, jeśli się znajdą chętni to mogą wszystkie 3 rodzaje zjeść)
ziemiaki i frytki do wyboru
bukiet jarzyn i zestwa surówek
po pierwszym bloku tanecznym puchary z lodami bakaliowymi
II gorący posiłek:
strogonoff
po oczepinach płonący tort śmietanowy
III gorący posiłek:
dewolay z kurczaka, pizza schabowa (schab zapiekany z serem pieczarkami i ananasem), faszerowane pieczarki, bigos
IV gorący posiłek:
żurek z jakiem (nad ranem)
oprócz tego zimna płyta standardowo wędliny, garmaż (schaby nadziewane śliwkami, jajkami, galantyny i inne takie), mnie najbardziej cieszą dania rybne (łosoś, węgorz, pstrąg w galarecie)
owoce i ciasta przeróżne |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Pusiak
- Dyktator
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Lut 2005 Posty: 3311 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Paź 10, 2005 11:27 am
|
|
|
A u Nas było tak:
I danie gorące:
Rosół z makaronem
Devoille z serem i bryzol
Ziemniaczki, bukiety surówek, kapusta zasmażana
Kompot
Torcik lodowy
II danie gorące:
Barszczyk czerwony czysty
Zrazy w sosie
Kluski śląskie
Buraczki zasmażane
Tort
III danie gorące
Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
IV danie gorące:
?urek z jajkiem i kiełbasą
Przystawki: galantyna z kurczaka, kaczka po tyrolsku, schab faszerowany śliwką, brzuszek pieczony w ziołach, terriny z ozorów, śledź w oleju i po kaszubsku, jaja faszerowane pieczarką z majonezem, polędwica wedzona, szynka babuni, salami, kabanosy, szynka konserwowa ze szparagiem i chrzanem w galarecie, łosoś wedzony z cytryną i oliwkami, sałatka jarzynowa i z kurczaka z ananasem
Do tego pieczywo, masło, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, pomidor, ogórek, ćwikła, chrzan, cytryna do galarety
Plus stół przaśny
A ile zostało |
_________________
|
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 5:53 pm
|
|
|
U nas było 5 ciepłych posiłków
I danie
rosół oraz ziemniaki i 3 rodzaje mięsa: kotlet królewski z indyka, szydłowiecki i bitka z karczku w sosie oraz bukiet surówek oraz jarzyn gotowanych
II danie
Barszcz czerwony z pasztecikiem
III danie
Beouf strogonof
IV danie
Bigos oraz kotlet schabowy w jajku, szaszłyk drobiowy
V danie
?urek z jajkiem i kiełbasą białą
Przystawki
Schab z morelą sos remoulade, galantyna z drobiu, kaczka po tyrolsku, rolada mięsna z borowikami, rolada z indyka, pstrąg faszerowany , szczupak faszerowany, jajka faszerowane, śledź w oleju, śledź w sosie meksykańskim, sałatka serowo-selerowa, sałatka holenderska sałatka egzotyczna i bolońska itp.
Ze słodkości były lody, tort z bitej śmietany (pycha ), ciasta, owoce oraz alkohol i napoje bezalkoholowe |
_________________ http://www.biurotassa.pl
|
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 8:58 pm
|
|
|
U nas skończyło się na kwocie 140 zł/os., w tym:
Boryna napisał/a: | Dla nowożeńców - pokój hotelowy na 2 doby gratis.
Dla gości weselnych pobyt w hotelu 50% taniej.
Do dyspozycji gości duży, dozorowany przez całą dobę, bezpłatny parking.
MENU WESELNE
Pierwszy obiad:
- Rosół z kur wiejskich
- Karczek z cebulką i ogórkiem konserwowym
- Udko faszerowane
- Kotlet schabowy
- De Volaj
- Kotlet wieprzowy z pieczarkami, surówki, ziemniaki, bigos lub młoda kapusta.
Deser:
- Torciki Lodowe
Dania na gorąco:
- Barszcz czerwony + Krokiety i Paszteciki.
- Kluski śląskie z sosem i mięsem + zawijasy, surówka
- Frytki, szaszłyki, medaliony, surówka.
- Flaki, barszcz biały, kiełbasa, jajko.
Na zimno:
- Schab w galarecie, galantyna z kurczaka, zimne nóżki, tatar, sałatki trzy rodzaje, węgorz,
łosoś, śledzie, karczek pieczony, brzuch faszerowany, kurczaki nadziewane w całości, wędliny (szynka, baleron, polędwica, salami, kabanosy, boczek wędzony), dwa rodzaje
sera, żółty i wędzony.
Przystawki:
- Pomidor, ogórki, pieczarki, papryka, dynia, ananas, brzoskwinia i inne!
Ciasta i napoje:
Tort weselny czteropiętrowy z bitej śmietany,
- Ciasta - osiem rodzajów, kawa, herbata, cukierki, owoce, napoje: coca-cola, fanta cytrynowa, fanta pomarańczowa, sprite, minerado, woda mineralna Mazowszanka gazowana i niegazowana, sok pomarańczowy i egzotyczny podawane w dzbankach. Woda z cytryną.
WSZYSTKO BEZ OGRANICZE? ! |
Oczywiście wszystko może być modyfikowane zgodnie z naszymi wymaganiami i ja zamierzam z tej opcji skorzystać |
_________________ chez alma | |
Ostatnio zmieniony przez Alma_ Sro Gru 28, 2005 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 9:12 pm
|
|
|
A u nas będzie najprawdopodobniej tak:
propozycja Boryny
wprowadzona przez nas zmiana
Cytat: | MENU WESELNE
Przystawka:
Tatar z łososia / Carpaccio ze schabu cielęcego
Pierwszy obiad:
- Rosół z kur wiejskich / Zupa borowikowa z łazankami
- Karczek z cebulką i ogórkiem konserwowym
- Udko faszerowane
- Kotlet schabowy
- De Volaj
- Kotlet wieprzowy z pieczarkami
- łosoś / sandacz / sola
- jakieś mięsko (cielęcina / schab) na słodko
- surówki, ziemniaki, bigos lub młoda kapusta.
Deser:
- Torciki Lodowe / Szarlotka z kulką lodów waniliowych
Dania na gorąco:
- Barszcz czerwony + Krokiety i Paszteciki (wegetariańskie i mięsne).
- Kluski śląskie z sosem i mięsem + zawijasy, surówka
- Frytki, szaszłyki, medaliony, ryba (!), surówka.
- Flaki, barszcz biały z borowikami, kiełbasa, jajko.
Na zimno:
- Schab w galarecie, galantyna z kurczaka, zimne nóżki, tatar, sałatki trzy rodzaje, węgorz,
łosoś, śledzie, karczek pieczony, brzuch faszerowany, kurczaki nadziewane w całości,
wędliny (szynka, baleron, polędwica, salami, kabanosy, boczek wędzony), dwa rodzaje
sera, żółty i wędzony, sery dojrzewające i pleśniowe, mozarella, tatar z łososia / carpaccio z wołowiny (w zależności od przystawki), sałatki!
Przystawki:
- Pomidor, ogórki, pieczarki, papryka, dynia, ananas, brzoskwinia i inne - szparagi, cukinie, karczochy w oliwie, oliwki... nad przystawkami jeszcze pomyślę - ale chciałabym nadać im trochę bardziej śródziemnomorski charakter, sądzę, że taka kuchnia jest odpowiedniejsza na upały, a poza tym ją uwielbiam :smilegirl:
Ciasta i napoje:
Tort weselny czteropiętrowy z bitej śmietany - koniecznie owocowy - może z truskawek?
- Ciasta - osiem rodzajów, kawa, herbata, cukierki, owoce, napoje: coca-cola, fanta cytrynowa, fanta pomarańczowa, sprite, minerado, woda mineralna Mazowszanka gazowana i niegazowana, sok pomarańczowy i egzotyczny (i kilka innych rodzajów) podawane w dzbankach. Woda z cytryną.
WSZYSTKO BEZ OGRANICZE? ! |
Dokładniejszym ustalaniem menu zajmę się za rok |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
Żaneta
Jestem mamusią
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Lip 2005 Posty: 925 Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2005 6:13 pm
|
|
|
Oj to drożej wyjdzie....
|
_________________
|
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 44 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Sty 01, 2006 8:50 pm
|
|
|
?aneta napisał/a: | Oj to drożej wyjdzie....
|
Dużo drożej |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Nie Sty 01, 2006 9:18 pm
|
|
|
O nie, nie przewiduję możliwości zmiany ceny. Będziemy nagocjować, zobaczymy, co uda się dodać, a czego nie... |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
dorota20w
Wiek: 41 Dołączyła: 12 Sie 2005 Posty: 144 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 6:26 pm
|
|
|
Nasze menu weselne
?lub o 17.00 więc wesele zacznie się ok 18.30 pełnym obiadem
* Rosół chiński z warzywkami i makaronem sojowym.
* Ziemniaczki młode z zieleniną + Devolaj ( nie wiem jak się pisze + marchewka z groszkiem + surówka wiosenna + mizeria z koperkiem.
* deser- lody z owocami świeżymi, bitą śmietana i sosem owocowym
ok 22.00 zupa węgierska + grzanki
ok 23.30 TORT
ok. 1.00 kluski śląskie ( na życzenie narzeczonego + szynka pieczona z sosem myśliwskim lub karkówka z sosem chrzanowym do wyboru + surówka z kapusty czerwonej + buraczki na ciepło + surówka z kapusty pekińskiej
ok.3.00 bigos + żeberka z miodem + kiełbasa po myśliwsku
ok. 5.00 barszczyk czerwony + krokiety ( z pieczarkami lub mięsem do wyboru)
PRZYSTAWKI
* sałatki :
-jarzynowa
- z serem feta
- z tuńczykiem
* ryba po grecku
* jajka faszerowane,
- w majonezie,
- z kawiorem
*łosos wędzony z cytrynką
* galaretka z nóżek
*schab po warszawsku i schab ze śliwka w galarecie
* sandacz w galarecie
* rózne rodzaje wędlin i mięs
* rózne rodzaje marynat ( pieczarki, ogórki, kukurydza w kolbach, ananasy, brzoskwinie, czosnek, cebulki itd)
* paluszki, orzeszki
*owoce
*ciasta |
_________________
http://lemontea.blox.pl/html |
|
|
|
|
Zosiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 6:34 pm
|
|
|
Ja choć jeszcze menu ustalać nie musze wiem, że będę robiła wszystko żeby było cos z chińszczyzny (sajgonki) i obowiązkowo sałatka grecka z fetą UWIELBIAM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
| |
|
|