Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Jedzenie na weselu / lista potraw
Autor Wiadomość
marchefka 


Wiek: 47
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 152
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 6:06 pm   Jedzenie na weselu / lista potraw

Dziewczyny, 1 maja będzie moje wesele i niedługo powinnam się spotkać z kucharką, żeby ustalić listę potraw.
Nie mam pojęcia, ile powinno byc dań, nie wiem, co ciekawego (i smacznego ) zaproponować gościom. Może podzielicie się wiedzą, jak to było na waszych weselach (albo co będzie na nich), co wzbudziło najwięcej entuzjazmu, a odbiegało trochę od szablonu?
_________________
Pomarańczowa alternatywa :) a od 1 maja już całkiem mężatka
 
 
gosia 

Wiek: 46
Dołączyła: 11 Paź 2003
Posty: 1008
Skąd: własnego M.
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 7:14 pm   

Ja miała 5 gorących posiłków
_________________
31 sierpnia 2002
9 stycznia 2006 - Mati
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 8:43 pm   

mój jadłospis:
obiad:
rosół, ziemniaki, bukiet surówek i mięso do wyboru: devolaj, karczek pieczony i medaliony z indyka
pozostałe ciepłe dania:
- do wyboru: flaki lub barszczyk czerwony z pasztecikiem
- płonący szaszłyk, faszerowane udko z kurczaka oraz ryż z warzywami
- zrazy zamiast na półmiskach podane w wydrążonych bochenkach chleba oraz bigos
- żurek z białą kiełbasą
zakąski:
kaczka po tyrolsku, kurczak faszerowany, tymbaliki drobiowe, karkówka z sosem tatarskim, karp po zydowsku, boczek rolowany, schab szpikowany śliwką, winigret na babeczkach (to jest taka sałatka w babeczkach ze słonego ciasta/), śledzie -2 rodzaje, łosoś
dwie sałatki i półmisek wędlin.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Madlen_ 


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 515
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 11:11 am   

Ja dokładnie nie pamiętam jadłospisu...było 5 dań ciepłych.

Musi być coś "standardowego" czyli rosół, schabowy....żeby starsi uważali Twoje wesele za udane.
Barszczyk czerwony bądź biały w krokiecikami.....dalej to specjały kucharzy.

Zapytaj kucharek one najlepiej wiedzą.
 
 
Ania 


Wiek: 43
Dołączyła: 18 Lis 2003
Posty: 416
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 12:34 pm   

U mnie tez będzie pięć dań gorących, dokładnie to nie pamiętam co tam mają w jadłospisie (Kryszka pewnie będzie wiedziała) ale raczej wszystko standardowe, bez udziwnień.
 
 
łosiu 

Wiek: 49
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 16
Skąd: Łódź
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pon Mar 01, 2004 2:25 pm   

My jeszcze nie wiemy ile dań, ale prawdopodobnie bedą 4 dania na cieplo na weselu i
z dwa na poprawinach, a co będzie, ustalimy z kucharka w lipcu....
aha oczywiście posiłki normalne, bez udziwnień :)
_________________
-------------------------
POWER IS NOTHING
WITHOUT CONTROL
 
 
 
tweety 


Wiek: 40
Dołączyła: 31 Sty 2004
Posty: 258
Skąd: łódź/londyn
Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 11:55 pm   Menu

Dziewczyny, zwracam sie z pytaniem do mezatek i czestych bywalcow wesel. Jakie potrawy ciesza sie najwiekszym powodzeniem a jakie najczesciej zostaja na stołach?
_________________

Zeby Tobie Gość slonko ciagle swiecilo :)
 
 
 
*Asiek 
Moderator
Czarownica vel Anioł


Dołączyła: 05 Sty 2004
Posty: 2217
Skąd: Kiedyś Łódź
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 1:29 pm   

Tweety, to sprawa bardzo indywidualna, więc trudno coś konkretnego doradzić.
Z tego co zauważyłam niewielkim zainteresowaniem cieszą się ryby.
Oczywiście, może to inaczej wyglądać jak jest kilku wegetarian albo wielbicieli ryb.
_________________
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 4:21 pm   

Pewnie dlatego, że z rybami jest kłopot przy jedzeniu
_________________

 
 
 
just_Kate 

Wiek: 47
Dołączyła: 26 Mar 2004
Posty: 719
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 6:45 pm   

Ale w galarecie rybki są super - na ostatnim weselu, na jakim byłam (w ?więta) ryba w galarecie (ale nie wiem jaka) poszła błyskawicznie...

Poza tym słyszałam, że ma stołach nie stawia się raczej wędlin, bo ciemnieją, tylko pieczone mięsa...

No i ważne są owoce i to żeby były świeże..

A z potraw to ja osobiście uwielbiam barszczyk czerwony z pasztecikiem, i chyba nie tylko ja?

I ja się będę kłócić żeby u mnie były sałatki, bo może mężczyznom brak sałatek nie przeszkadza, ale kobiety uwielbiają sałatki, bardziej niż mięsa i całą resztę, prawda? :wink:
 
 
Edyta 


Wiek: 42
Dołączyła: 11 Paź 2003
Posty: 1008
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 9:37 pm   Re: Menu

tweety napisał/a:
Dziewczyny, zwracam sie z pytaniem do mezatek i czestych bywalcow wesel. Jakie potrawy ciesza sie najwiekszym powodzeniem a jakie najczesciej zostaja na stołach?


ja podam ci parę parę przykładów :

udko pieczone lub faszerowane
kotlet schabowy
devolaje (nie wiem jak to się pisze)
barszczyk czerwony np. z pasztecikami
bigos i flaki (coraz mniej, ale ponoć gościom brakuje tych potraw)
żurek z kiełbaską bądź jajkiem

wszelkiego rodzaju sałatki, jajka faszerowane, miesa pieczone np. schab ze śliwką
śledzie pod różną postacią,


A moim zdaniem najczęściej zostaje wędlina!
W niektórych restauracjach nie proponują podawania jej w sezonie letnim.
_________________

 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Cze 20, 2004 9:01 pm   

Oto moje Menu - to tylko przyjęcie dla najblizszej rodziny, nie wesele:
NA CIEPŁO
Krem z borowików z groszkiem francuskim
Polędwiczki wieprzowe na szparagach i sosie miodowo-musztardowym, młode ziemniaki, warzywa blanszowane
Strogonoff ze schabu z pieczarkami

NA ZIMNO :

Sałatka grecka z czarnymi oliwkami
Sałatka szwajcarska z szynką, żółtym serem i orzechami
Pstrągi faszerowane z palonymi świeżo migdałami
?ledź po królewsku z bakaliami
Cielęcina rolowana z liśćmi szpinaku z dipem kaparowym
Schab pieczony nadziewany jajkami przepiórczymi
Paluszki z indyka w sezamie i miodzie sosnowym
Rostbef po angielsku z żurawiną

NA SŁODKO :

Mus truskawkowy z gałką lodów waniliowych, blue curacao, liściem świeżej melisy
Ciasta we własnym zakresie :D
 
 
 
just_Kate 

Wiek: 47
Dołączyła: 26 Mar 2004
Posty: 719
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Cze 20, 2004 11:33 pm   

SaroLee, powiem szczerze że większość tych potraw to dla mnie zupełna nowość. Czy wiesz jak smakują, i czy nie boisz się, że goście mogą gustować raczej w tradycyjnej kuchni?

Ja mam taki problem, bo w przykładowym menu z Ambasadora to prawie nic nie rozumiem i wiem, że będę to próbowała negocjować, bo chyba moja rodzinka lubi tradycję (ja też :) ) oczywiście jakieś nowe potrawy też mogą być, ale w mniejszości :wink:
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 1:43 pm   

Szczerze powiedziawszy, znam większość tych potraw. Co do gości, na pewno bedą się spodziewać tradycyjnego weselnego jadłospisu, jednak cały mój slub jest bardzo niekonwencjonalny, i szczerze powiedziawszy, chcę utrzymac to do końca :)
Poza tym, gdzie indziej spróbują tych pyszności ;)
 
 
 
Sisi 

Wiek: 42
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 278
Skąd: Nijmegen
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 1:47 pm   

A ja bym chciała wymyślne menu, ale już była wojna o rosół z moją rodzinką :twisted: .
_________________
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:19 pm   

Hihi, moja mama też niechetnym okiem spojrzała na to wszystko, ale stwierdziła, że to mój dzień :mrgreen: Całe szczęście.... Rosołu nie znoszę, swoją drogą :wink:
 
 
 
Ania 


Wiek: 43
Dołączyła: 18 Lis 2003
Posty: 416
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:53 pm   

A mi się bardzo podoba twoje menu jest takie wyszukane i na pewno goście będą zachwyceni że będą mogli takich pyszności spróbować.
 
 
Kati 


Dołączyła: 23 Lut 2004
Posty: 3262
Skąd: :)
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:56 pm   

Ja preferuję tradycyjne menu. Uznałam, że nie będę na siłę uszczęśliwiać mojej rodziny innościami skoro oni ten przysłowiowy rosół wolą hmm
A ja i tak wątpię bym cokolwiek zjadła heh z nerwów :mrgreen:
_________________

 
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:02 pm   

Ja doszłam do wniosku, że rosół można zawsze zjeść, a jeżeli mój slub ma być zapamiętany chociazby ze względu na jedzonko, to czemu nie :?: Poza tym, jedzenie u Pana Zbyszka jest zawsze pyszne i swieże, a że znam juz jego ofertę, niczym nie ryzykuję. Pozdrawiam wszystkich Rosołożerców :30: :30: :30:
 
 
 
mmichalina 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Kwi 2004
Posty: 98
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 12:12 am   

Mam wstępnie ustalone menu w Soplicowie ... ?łub dopiero next year ale chcialismy mieć z głowy. Po fakcie zauważyliśmy pare błedów i trzeba będzie pójśc poprawić oto one:
NA POCZ?TEK
-POWITANIE LAMPK? SZAMPANA(OD GO?CI) BEZ CHLEBA I SOLI
ZUPA
-ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
DANIE GŁÓWNE
-POL?DWICA WIEPRZOWA NA SOSIE Z MA?LAKÓW(RYBA NA PARZE Z BROKUŁEM DLA WEGETARIANKI).MŁODE ZIEMNIAKI I BUKIET SURÓWEK(BURACZKI NA ZIMNO,KISZONA KAPUSTA,MARCHEWKA)
DESER
-MUS JAGODOWY NA GOR?CO Z GAŁK? LODÓW WANILIOWYCH
PRZEK?SKI ZIMNE
-KARCZEK PIECZONY
-SCHAB ZE ?LIWK?
-ROLADA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI NA OSTRO
-?LEDZIKI NA 2 SPOSOBY
-DESKI SERÓW Z OWOCAMI
-RYBA W GALARECIE
-SAŁATKA GRECKA
-SAŁATKA MEKSYKA?SKA

-KURCZAK W SOSIE BAZYLIOWYM Z RY?EM W CURRY I SURÓWK? Z BIAŁEJ KAPUSTY(2 X GULASZ SOJOWY )

-TORT WESELNY(OD GO?CI)

-?UR W MISIE CHLEBOWEJ

Co Wy na to?
 
 
SaraLee 

Wiek: 46
Dołączyła: 16 Cze 2004
Posty: 117
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 12:32 am   

Pycha!!!! ?yczę smacznego.
 
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 1:13 am   

mmichalina napisał/a:
?UR W MISIE CHLEBOWEJ

Co Wy na to?


W ubiegłym roku na weselu jadłam żurek podany w ten sposób. Wyglądało to bardzo efektownie - pokryweczka miała nawet uszko :)
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
Magdzia 


Wiek: 44
Dołączyła: 06 Maj 2004
Posty: 347
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 1:29 am   

U mnie tez byl, pychotka :mrgreen:
 
 
 
mmichalina 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Kwi 2004
Posty: 98
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 7:26 pm   

ja specjalnie poszłam wcześniej go przetestować. ?ur jak żur ale to że jest on w chlebie jest super! Powali ludzi na kolana... A pan manager Soplicowa bardzo sie napocił żebysmy zrozumieli co te magiczne nazwy potraw zawierały, łącznie z tym że rysował na kartce jak one wyglądają..... :mrgreen:
 
 
josephine 

Wiek: 44
Dołączyła: 29 Mar 2004
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 8:45 pm   

z tym menu Borynowym też postaram sie powalczyć, ale jeszcze dokładnie nie myślałam,
żur mi się bardzo podoba... :)
_________________



"Dziwna rzecz ten wypadek... nigdy go nie ma, dopóki się nie zdarzy..." Kłapouchy
 
 
 
scorpionka 

Wiek: 46
Dołączyła: 04 Sie 2004
Posty: 54
Skąd: stolica
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 5:43 pm   

4 dania cieple:
rosol po krolewsku
kurczak faszerowany z ryzem
zurek staropolski
barszcz czerwony z smazonym rozkiem faszerowanym
 
 
Asia 

Wiek: 41
Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 551
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 6:25 pm   

scorpionka napisał/a:
4 dania cieple:
rosol po krolewsku


Scorpionko, koniecznie po weselu nam napisz, czym różni się rosół po królewsku od zwykłego domowego rosołku.
_________________
Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
 
 
marchefka 


Wiek: 47
Dołączyła: 10 Lut 2004
Posty: 152
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 05, 2004 9:40 pm   

No jak to? Krolewskiego na pewno jest wiecej ;)
marchefka
_________________
Pomarańczowa alternatywa :) a od 1 maja już całkiem mężatka
 
 
scorpionka 

Wiek: 46
Dołączyła: 04 Sie 2004
Posty: 54
Skąd: stolica
Wysłany: Czw Sie 12, 2004 2:57 pm   

Oczywiscie napisze.

Dodam,ze w miedzy czasie wzgledy bezpieczenstwa przewazyly i barszczyk zostal zamieniony na flaki.
 
 
monicleo 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Sie 2004
Posty: 124
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 25, 2004 2:18 pm   

Ma ktoś jeszcze sprawdzony jadłospis, bo my niedługo musimy wybrać i byłabym wdzięczna za więcej sugestii...

;)
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 26, 2004 8:23 pm   

Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail.
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Ewela 

Wiek: 43
Dołączyła: 17 Sie 2004
Posty: 159
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 26, 2004 8:26 pm   

Kryszka, ja także poproszę o menu weselne.Z góry dziękuję.
_________________
``1.10.2005.``
 
 
 
monicleo 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Sie 2004
Posty: 124
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 27, 2004 10:44 am   

kryszka napisał/a:
Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail.
wyślij mi wyślij...
;)
 
 
Agata 


Wiek: 45
Dołączyła: 14 Sty 2004
Posty: 139
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 27, 2004 12:08 pm   

My wczoraj ustalaliśmy menu weselne i wybór padł na"
- obiad I - rosół, polędwiczki z rydzami i kluski, sałatka wiosenna i warzywa gotowane, na deser jabłecznik na ciepło z kulką lodów.
- obiad II - indyk faszerowany z pieczonymi ziemniaczkami i surówka'
- na koniec żurek

z przystawek są trzy rybki (śledzik, łosoś, pstrąg) i pięć mięs (wszystkich nie pamiętam, jakieś roladki itp. oczywiście same pieczone) do tego sosiki dwa i trzy sałatki (z kurczaka, tuńczyka i ryżem ciemnym).

na stole stoją owoce i ciasta. No i zdecydowałam się na stół wiejski (kaszany, szynki, smalczyk, ogóreczki)

Na poprawinach będą potrawy z grila (karczek, kaszanka i kiełbasa), do tego bigos i żurek. Półmisek wędlin, owocki i ciasta.

I już :)

I mam nadzieję, że nikt głodny nie będzie. Ale nie powinno zbyt dużo sie chyba zmarnować :)
_________________
jestem żoną. I bardzo mi się to podoba :)
 
 
 
suhotnikowa 


Wiek: 43
Dołączyła: 08 Cze 2004
Posty: 97
Skąd: Lubin
Wysłany: Nie Sie 29, 2004 10:27 pm   

Ja również bardzo proszę o to menu weselne!!!
Z góry dziękuję :D
monodi@wp.pl
_________________
13.08.2005 :) :):)
 
 
suhotnikowa 


Wiek: 43
Dołączyła: 08 Cze 2004
Posty: 97
Skąd: Lubin
Wysłany: Sro Wrz 15, 2004 9:03 pm   

Kryszko, czy mogłabyś mi przesłać jeszcze raz ten spis menu :roll: :roll: Przepraszam za kłopot, ale Mój Braciszek, informatyk (z zamiłowania i wykształcenia), sformatował dzisiaj wszystkie dyski (niby przypadkiem) i wszystko, co tak skrupulatnie zbierałam do slubu "w łeb wzięło" :evil: :twisted: :( :cry: ?e nie wspomnę o moich pracach i innych waznych dla mnie rzeczach :twisted: :cry: Z góry dziękuję :D :)
Mój adres:
monodi@wp.pl
_________________
13.08.2005 :) :):)
 
 
identyfik
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 18, 2004 10:50 am   Menu + życzenia :)

Ja też bym bardzo prosił o te przykładowe menu... A przy okazji - gratuluje i wszystkiego najlepszego z Sama Wiesz Jakiej Okazji ;)

kryszka napisał/a:
Monicleo - mogę ci podesłać na e-maila zbiór kilkunastu menu weselnych. Raczej nie wkleję tego wszystkiego na forum, bo jest tego 13 stron w Wordzie, pozbierane z różnych stron i forum.
Także jak chcesz to podaj mi swój e-mail.
 
 
Basia 


Wiek: 45
Dołączyła: 05 Kwi 2005
Posty: 73
Skąd: Wola Pszczolecka
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 6:38 pm   

Oto moje menu na 60 osob - te liczby na koncu to liczba dan danego rodzaju.
zimne przekąski:
łosoś wędzony z krabem w sosie vinegret 50 g 30
schab po królewsku 100 g 30
roladki z szynki ze szparagami 100 g 30
pstrąg faszerowany 50 g, sos cytrynowy 50 g 30
masło 20 g 30
pieczywo mieszane 100 g 60
zupy:
zupa cebulowa z grzanką 200 ml30
bulion z kołdunami 200 ml30
danie główne:
filet z łososia w sosie koperkowym 200 g20
filet z drobiu w sosie kurkowym 200 g20
polędwica w ziołach ze szparagami 180 g40
dodatki:
ziemniaki zapiekane 200 g30
ryż kolorowy 200 g30
bukiet surówek 150 g20
bukiet warzyw gotowanych 150 g20
sałatka grecka 100 g20
deser:gruszka w sosie czekoladowym 30
sałatka owocowa 100 g30

Oczywiscie byly jeszcze ciasta (ale nie bylo tortu!) i potem w nocy do ogniska wiejska szynka, kielbasa i kaszanka.
Wszystkiego wystarczylo! Mielismy jeszcze w rezerwie barszcz i paszteciki, ale nikt juz nie chcial. Byl na sniadanie.
_________________
 
 
Anion 

Wiek: 40
Dołączyła: 27 Sie 2004
Posty: 240
Skąd: śląsk
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 10:35 pm   

My byliśmy dziś w naszej restauracji i omówiliśmy szczegóły związane z jedzonkiem. Mamy rozpisane wszystko- posiłek po posiłku. Na obiad będzie
-rosół z makaronem, 3 rodzaje mięsa (kurczak, rolada, pieczeń), surówki, modra kapusta, dwa rodzaje klusek, ziemniaczki,a na deser- lody truskawkowe z bitą śmietaną.
- potem tort wielosmakowy: advocatowo-wiśniowo-waniliowy
- zimna płyta: wędliny, galarety, ogóreczki i pieczarki konserwowe i inne typowe rzeczy
- Ciepłe danie: barszcz z krokietem, a na drugie pierś z indyka po parysku z pieczarkami i zestaw surówek, ziemniaczki
-ciepłe danie nr 2: strogonow
- międzyczasie ciasta, słodycze
Napiszcie jak to u Was wygląda. Myślicie że wystarczy??
_________________
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 7:52 pm   

U nas mniej więcej było tak:
- rosół z makaronem, ziemniaczki + schab zapiekany z serem żółtym i pieczarkami + surówki (jedna na ciepło a druga zimna)
- czerwony barszcz + krokiecik z miesem
- kluski sląskie + sos z mięskiem wieprzowym + surówka (kapustka na gorąco)
- pieczone nóż,i kurczaka z pieczarkami (mozna było je sobie jeść same lub z chlebkiem lub surówką/sałatką, która stała cały czas na stole)
- barszcz biały z kiełabasą

Oprócz tego było 5 różnych ciast, tort wyśmienity, dużo owoców, wędlinki, 2 sałatki plus jedna sałatko-surówka, śledzie w oleju i smietanie, ogóreczki i grzybki konserwowe, napoje, herbata i kawa, pieczywo i może jeszcze coś ale teraz nie pamiętam, acha jeszcze takie małe przekąski w galeretce podobne do zimnych nóżek.

Na szczęście wszyscy byli zadowoleni z jedzenia i nikt głodny nie chodził.
_________________
 
 
 
Kot 


Wiek: 45
Dołączyła: 27 Kwi 2005
Posty: 1423
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 12:09 pm   

Ustaliliśmy menu

I gorący posiłek:
rosół z makaronem
3 rodzaje mięs polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, faszerowane udka kurczaka, dewolay wieprzowy (nie ma ograniczeń ilościowych, jeśli się znajdą chętni to mogą wszystkie 3 rodzaje zjeść)
ziemiaki i frytki do wyboru
bukiet jarzyn i zestwa surówek

po pierwszym bloku tanecznym puchary z lodami bakaliowymi


II gorący posiłek:
strogonoff

po oczepinach płonący tort śmietanowy

III gorący posiłek:
dewolay z kurczaka, pizza schabowa (schab zapiekany z serem pieczarkami i ananasem), faszerowane pieczarki, bigos

IV gorący posiłek:
żurek z jakiem (nad ranem)

oprócz tego zimna płyta standardowo wędliny, garmaż (schaby nadziewane śliwkami, jajkami, galantyny i inne takie), mnie najbardziej cieszą dania rybne (łosoś, węgorz, pstrąg w galarecie)

owoce i ciasta przeróżne :D
_________________
... pamiętasz była jesień....

 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Paź 10, 2005 11:27 am   

A u Nas było tak:
I danie gorące:
Rosół z makaronem
Devoille z serem i bryzol
Ziemniaczki, bukiety surówek, kapusta zasmażana
Kompot


Torcik lodowy


II danie gorące:
Barszczyk czerwony czysty
Zrazy w sosie
Kluski śląskie
Buraczki zasmażane


Tort


III danie gorące
Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym


IV danie gorące:
?urek z jajkiem i kiełbasą


Przystawki: galantyna z kurczaka, kaczka po tyrolsku, schab faszerowany śliwką, brzuszek pieczony w ziołach, terriny z ozorów, śledź w oleju i po kaszubsku, jaja faszerowane pieczarką z majonezem, polędwica wedzona, szynka babuni, salami, kabanosy, szynka konserwowa ze szparagiem i chrzanem w galarecie, łosoś wedzony z cytryną i oliwkami, sałatka jarzynowa i z kurczaka z ananasem
Do tego pieczywo, masło, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, pomidor, ogórek, ćwikła, chrzan, cytryna do galarety

Plus stół przaśny

A ile zostało :)
_________________

 
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 5:53 pm   

U nas było 5 ciepłych posiłków
I danie
rosół oraz ziemniaki i 3 rodzaje mięsa: kotlet królewski z indyka, szydłowiecki i bitka z karczku w sosie oraz bukiet surówek oraz jarzyn gotowanych

II danie
Barszcz czerwony z pasztecikiem

III danie
Beouf strogonof

IV danie
Bigos oraz kotlet schabowy w jajku, szaszłyk drobiowy

V danie
?urek z jajkiem i kiełbasą białą

Przystawki
Schab z morelą sos remoulade, galantyna z drobiu, kaczka po tyrolsku, rolada mięsna z borowikami, rolada z indyka, pstrąg faszerowany , szczupak faszerowany, jajka faszerowane, śledź w oleju, śledź w sosie meksykańskim, sałatka serowo-selerowa, sałatka holenderska sałatka egzotyczna i bolońska itp.

Ze słodkości były lody, tort z bitej śmietany (pycha :) ), ciasta, owoce oraz alkohol i napoje bezalkoholowe :)
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 8:58 pm   

U nas skończyło się na kwocie 140 zł/os., w tym:
Boryna napisał/a:
Dla nowożeńców - pokój hotelowy na 2 doby gratis.
Dla gości weselnych pobyt w hotelu 50% taniej.
Do dyspozycji gości duży, dozorowany przez całą dobę, bezpłatny parking.

MENU WESELNE
Pierwszy obiad:
- Rosół z kur wiejskich
- Karczek z cebulką i ogórkiem konserwowym
- Udko faszerowane
- Kotlet schabowy
- De Volaj
- Kotlet wieprzowy z pieczarkami, surówki, ziemniaki, bigos lub młoda kapusta.

Deser:
- Torciki Lodowe

Dania na gorąco:
- Barszcz czerwony + Krokiety i Paszteciki.
- Kluski śląskie z sosem i mięsem + zawijasy, surówka
- Frytki, szaszłyki, medaliony, surówka.
- Flaki, barszcz biały, kiełbasa, jajko.

Na zimno:
- Schab w galarecie, galantyna z kurczaka, zimne nóżki, tatar, sałatki trzy rodzaje, węgorz,
łosoś, śledzie, karczek pieczony, brzuch faszerowany, kurczaki nadziewane w całości, wędliny (szynka, baleron, polędwica, salami, kabanosy, boczek wędzony), dwa rodzaje
sera, żółty i wędzony.

Przystawki:
- Pomidor, ogórki, pieczarki, papryka, dynia, ananas, brzoskwinia i inne!

Ciasta i napoje:
Tort weselny czteropiętrowy z bitej śmietany,
- Ciasta - osiem rodzajów, kawa, herbata, cukierki, owoce, napoje: coca-cola, fanta cytrynowa, fanta pomarańczowa, sprite, minerado, woda mineralna Mazowszanka gazowana i niegazowana, sok pomarańczowy i egzotyczny podawane w dzbankach. Woda z cytryną.
WSZYSTKO BEZ OGRANICZE? !! !

Oczywiście wszystko może być modyfikowane zgodnie z naszymi wymaganiami i ja zamierzam z tej opcji skorzystać ;)
_________________
chez alma |
Ostatnio zmieniony przez Alma_ Sro Gru 28, 2005 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 9:12 pm   

A u nas będzie najprawdopodobniej tak:

propozycja Boryny
wprowadzona przez nas zmiana
Cytat:
MENU WESELNE
Przystawka:
Tatar z łososia / Carpaccio ze schabu cielęcego


Pierwszy obiad:
- Rosół z kur wiejskich / Zupa borowikowa z łazankami
- Karczek z cebulką i ogórkiem konserwowym
- Udko faszerowane
- Kotlet schabowy
- De Volaj
- Kotlet wieprzowy z pieczarkami
- łosoś / sandacz / sola
- jakieś mięsko (cielęcina / schab) na słodko

- surówki, ziemniaki, bigos lub młoda kapusta.

Deser:
- Torciki Lodowe / Szarlotka z kulką lodów waniliowych

Dania na gorąco:
- Barszcz czerwony + Krokiety i Paszteciki (wegetariańskie i mięsne).
- Kluski śląskie z sosem i mięsem + zawijasy, surówka
- Frytki, szaszłyki, medaliony, ryba (!), surówka.
- Flaki, barszcz biały z borowikami, kiełbasa, jajko.

Na zimno:
- Schab w galarecie, galantyna z kurczaka, zimne nóżki, tatar, sałatki trzy rodzaje, węgorz,
łosoś, śledzie, karczek pieczony, brzuch faszerowany, kurczaki nadziewane w całości,
wędliny (szynka, baleron, polędwica, salami, kabanosy, boczek wędzony), dwa rodzaje
sera, żółty i wędzony, sery dojrzewające i pleśniowe, mozarella, tatar z łososia / carpaccio z wołowiny (w zależności od przystawki), sałatki!

Przystawki:
- Pomidor, ogórki, pieczarki, papryka, dynia, ananas, brzoskwinia i inne - szparagi, cukinie, karczochy w oliwie, oliwki... nad przystawkami jeszcze pomyślę - ale chciałabym nadać im trochę bardziej śródziemnomorski charakter, sądzę, że taka kuchnia jest odpowiedniejsza na upały, a poza tym ją uwielbiam :smilegirl:

Ciasta i napoje:
Tort weselny czteropiętrowy z bitej śmietany - koniecznie owocowy - może z truskawek?
- Ciasta - osiem rodzajów, kawa, herbata, cukierki, owoce, napoje: coca-cola, fanta cytrynowa, fanta pomarańczowa, sprite, minerado, woda mineralna Mazowszanka gazowana i niegazowana, sok pomarańczowy i egzotyczny (i kilka innych rodzajów) podawane w dzbankach. Woda z cytryną.
WSZYSTKO BEZ OGRANICZE? !! !

Dokładniejszym ustalaniem menu zajmę się za rok ;)
_________________
chez alma |
 
 
Żaneta 
Jestem mamusią

Wiek: 39
Dołączyła: 17 Lip 2005
Posty: 925
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: Sob Gru 31, 2005 6:13 pm   

Oj to drożej wyjdzie....
:wink:
_________________
 
 
bajeczka 


Wiek: 44
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 940
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Sty 01, 2006 8:50 pm   

?aneta napisał/a:
Oj to drożej wyjdzie....
:wink:



Dużo drożej :wink:
_________________


Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość :)
 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Nie Sty 01, 2006 9:18 pm   

O nie, nie przewiduję możliwości zmiany ceny. Będziemy nagocjować, zobaczymy, co uda się dodać, a czego nie...
_________________
chez alma |
 
 
dorota20w 


Wiek: 41
Dołączyła: 12 Sie 2005
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 6:26 pm   

Nasze menu weselne :)

?lub o 17.00 więc wesele zacznie się ok 18.30 pełnym obiadem

* Rosół chiński z warzywkami i makaronem sojowym.

* Ziemniaczki młode z zieleniną + Devolaj ( nie wiem jak się pisze :) + marchewka z groszkiem + surówka wiosenna + mizeria z koperkiem.

* deser- lody z owocami świeżymi, bitą śmietana i sosem owocowym


ok 22.00 zupa węgierska + grzanki


ok 23.30 TORT :)


ok. 1.00 kluski śląskie ( na życzenie narzeczonego :) + szynka pieczona z sosem myśliwskim lub karkówka z sosem chrzanowym do wyboru + surówka z kapusty czerwonej + buraczki na ciepło + surówka z kapusty pekińskiej


ok.3.00 bigos + żeberka z miodem + kiełbasa po myśliwsku


ok. 5.00 barszczyk czerwony + krokiety ( z pieczarkami lub mięsem do wyboru)


PRZYSTAWKI

* sałatki :

-jarzynowa

- z serem feta

- z tuńczykiem

* ryba po grecku

* jajka faszerowane,

- w majonezie,

- z kawiorem

*łosos wędzony z cytrynką

* galaretka z nóżek

*schab po warszawsku i schab ze śliwka w galarecie

* sandacz w galarecie

* rózne rodzaje wędlin i mięs

* rózne rodzaje marynat ( pieczarki, ogórki, kukurydza w kolbach, ananasy, brzoskwinie, czosnek, cebulki itd)

* paluszki, orzeszki

*owoce

*ciasta
_________________



http://lemontea.blox.pl/html
 
 
Zosiek
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 6:34 pm   

Ja choć jeszcze menu ustalać nie musze ;) wiem, że będę robiła wszystko żeby było cos z chińszczyzny (sajgonki) i obowiązkowo sałatka grecka z fetą UWIELBIAM :jezyk2: :dribble:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl