Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Kuchnia - Grill - potrawy, dodatki

Asia - Wto Lip 27, 2004 11:07 am
Temat postu: Grill - potrawy, dodatki
Mam nadzieję, że w tym temacie będziemy wymieniać się ciekawymi przepisami na coś pysznego i oryginalnego, co można podać na grillową kolacyjkę.

Jeśli lubicie chlebek z grilla, to polecam do niego:

Masełko czosnkowo - koperkowe:

Masło wymieszać z posiekanym koperkiem (koperku bierze się duuuuuuuuuuużo) oraz z roztartym czosnkiem. Tym masełkiem posmarować chlebek i upiec na grillu. Pycha!

marchefka - Czw Lip 29, 2004 6:11 pm
Temat postu: Swietna salatka
Przepis pochodzi od mojej tesciowej, polecam jako dodatek do mieska z grilla :)

potrzebne: salata lodowa, 1 puszka ananasow pokrojonych w kostke, ser zolty pokrojony w kostke (ja uzywam najczesciej wedzonego Ramzesa, ale w oryginalny, przepisie jest jakis ostry ser), 2 zielone ogorki pokrojone w kostke, 4 ugotowane jajka (tez posiekane) - 3 ida do salatki, 1 idzie na gore do przybrania calosci, 1/2 kg szynki (tradycyjnie pokrojonej w kostke) i 4 duze pomidory 9te dla odmiany mozna pokroic w osemki).
Do tego zrobimy sos: 1/2 sloiczka malego majonezu kielckiego, 2 lyzeczki ostrego ketchupu, ja czasami zamiast ketchupu dodaje musztardy, zeby sos byl bardziej ostry. Jesli jest zbyt gesty, mozna dodac troche oliwy z oilwek.

Skladniki uklada sie warstwami, wiec zeby salatka byla jak najbardziej dekoracyjna, mozna ja podac w szkanej misie. Najpierw warstwa salaty, potem ser, wedlina, jajka, pomidory i ogorki, polewamy sosem; potem kolejna warstwa w tej samej kolejnosci. Przybrac jakjami i pomidorkami - nie dosc, ze smaczna, to jeszcze ladnie wyglada :)
marchefka

Kati - Pon Sie 02, 2004 7:18 pm

Marynata z torebeczki :mrgreen:
Ewela - Pon Sie 23, 2004 12:12 pm

Kobitki, sezon na grilla dobiega powoli końca. grillowy.Mam prośbę o jakieś ciekawe przepisy.Szczególnie ochotę mam na grillowane pstrągi,ale nie wiem czy wystarczy do nich tylko przyprawa z torebki?Czekam na wszystkie przepisy i z góry dziękuję.
Kati - Pon Sie 23, 2004 1:43 pm

Biorąc pod uwagę wyłącznie mój gust - wystarczy przyprawa do ryb i odrobina oleju bądź oliwy do natarcia :D
marchefka - Pon Sie 23, 2004 5:06 pm

Ewela, polecam marynate do ryby na sposob wschodni:
4 lyzki oliwy z oliwek lub oleju, sok z polowy cytryny, pol lyzeczki ostrej papryki, pol lyzeczki imbiru, pol lyzeczki kurkumy (pewnie moze byc tez curry, ale nei probowalam), pol lyzeczki pieprzu, ile chcesz soli (ja zawsze robie prawie bez soli, ale nie kazdy tak lubi). Mozesz dodac chilli - generalnie wszystko co jest ostra przyprawa, swietnie pasuje. Potrzymaj w tym rybe (bo to nie musi byc pstrag, losos tez jest OK) okolo 30 min. w zimnym miejscu (lodowka albo cos). Nie trzymaj zbyt dlugo, bo mieso stanie sie za bardzo kruche i moze sie rozwalac.
Ja potem grilluje taka rybe w sreberku, bo nie mam bardziej specjalistyznych pojemniczkow, ale pewnie mozna jakos inaczej.
Ryba ma wtedy taki specyficzny, ostrawy smak - ale naprawde polecam, bo my juz wlasciwie nie chcemy jesc tych grillowanych ryb inaczje, niz wlasnie z tej marynaty :)
smacznego - marchefka

Alma_ - Nie Lis 27, 2005 11:07 pm

Z pyszności z grilla polecam:

- czosnek pieczony z kroplą oliwy
- pieczarki
- łososia natartego oliwą, czosnkiem i przyprawami
- bakłażany

Ten czosnek to mój absolutny faworyt ;)

szczako - Pią Lut 10, 2006 3:35 pm

a ja jestem mistrzynia (skromna nie jestem :P ) w robieniu marynaty do karkowki. zawsze robie ja na oko, wiec podam skladniki.

- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
- czosnek

jak sobie miesko polezy w tej zalewie, jest potem pyszniutkie.

dzarusia - Pon Sie 21, 2006 4:19 pm

banany z lodami lub bitą śmietaną :dribble:
Dotka - Wto Sie 22, 2006 5:46 pm

Ja uwielbiam banany z grila:
w bananie (w skórce) robimy nacięcie a w środek sypiemy cynamon i cukier, potem owijamy go w papier aluminiowy i pieczemy na grilu aż będzie miekki. Rozchylamy papier, skórkę, polewamy wnetrze banana likierem i łyżeczką się zajadamy

Misiamo - Sro Sie 23, 2006 11:10 am

Ja tez lubię banany. Kładę je na grilla w skórce, a kiedy już są miękkie, kładę na talerzyku, rozcinam je wzdłuż i do środka wkładam 2 kostki czekolady i polewam adwokatem. Mniam.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group